Diabetes type 1
Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moeten mensen zelf insuline spuiten, of een pompje dragen.
Diabetes type 2
Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Deze vorm van diabetes komt het meest voor.
Prediabetes
Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline.
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Maar daarna heb je wel meer risico om echt diabetes te krijgen..
Diabetes type 3c
Door alvleesklierkanker of een ontstoken alvleesklier, pancreatitis, kun je diabetes krijgen. Deze vorm heet diabetes type 3c
Neonatale diabetes
Neonatale diabetes is erfelijk en krijg je als baby, meestal in de eerste 6 maanden. Het kan lijken op diabetes type 1, maar de behandeling is soms anders.
Cystic Fibrosis Related Diabetes (CFRD)
Mensen met cystic fibrosis kunnen diabetes krijgen. Het taaie slijm bij mensen met cystic fibrosis kan leiden tot de vorming van littekens in de alvleesklier.
MODY
MODY is een erfelijke vorm van diabetes die op jonge leeftijd begint. Het kan lijken op andere soorten diabetes, maar de behandeling is meestal anders.
LADA
LADA is een vorm van diabetes type 1 die op latere leeftijd en heel geleidelijk begint.
MIDD
MIDD is een erfelijke vorm van diabetes waarbij je ook gehoorverlies hebt. MIDD lijkt soms op diabetes type 2, maar de behandeling is vaak anders.
Diabetes insipidus
Diabetes insipidus is een zeldzame vorm van diabetes die niets te maken heeft met bloedsuiker. De nieren scheiden te veel vocht af.
Diabetes type 3 of Alzheimer
Ook de hersenen kunnen insuline maken. Als dat niet meer werkt, leidt dat mogelijk tot de ziekte van Alzheimer: diabetes type 3?