Vegetarisch eten met diabetes

Vegetarisch eten is steeds populairder. Wat houdt het in en waar moet je allemaal op letten? En wat doet vegetarisch eten met diabetes?

In Nederland eet zo’n 5 procent van alle mensen vegetarisch, en een groter aantal mensen eet regelmatig een maaltijd zonder dierlijke producten (veganistisch). Onderzoek toont aan dat een vegetarisch eetpatroon goed werkt in de behandeling van diabetes type 2. Ook verkleint het de kans op diabetes type 2, omdat mensen van vegetarisch eten wat eerder afvallen.

Vegetarisch eetpatroon

In een vegetarisch eetpatroon wordt niets gegeten van een gedood dier. Dus geen vlees, vis, insecten en gevogelte. Een vegetarische maaltijd bestaat onder andere uit veel groente, fruit, volkorenproducten, noten en soja. Vaak wordt er in een vegetarisch menu wel gebruikgemaakt van eieren en zuivel. Maar waarop moet je letten als je besluit om vegetarisch te gaan eten?

Waar moet je op letten als je vegetarisch eet?

Vitamine B12

Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. Als vegetariër moet je dus goed opletten dat je hier voldoende van binnenkrijgt. Eet je alleen geen vlees? Dan kun je kiezen voor de volgende producten:

  • Melk, yoghurt en kwark
  • Kaas
  • Sojadranken (met toegevoegd vitamine B12)

Wil je deze producten ook graag vermijden? Dan is het nodig om andere producten verrijkt met vitamine B12 of –supplementen te gebruiken.

IJzer

Er zijn twee verschillende soorten ijzer: ijzer uit dierlijke producten en ijzer uit plantaardige producten. Deze laatste soort neemt het lichaam minder goed op dan de dierlijke variant. Eet je dus geen of minder dierlijke producten, let er dan op dat je voldoende ijzer binnenkrijgt uit plantaardige bronnen zoals: bladgroente (zoals spinazie en andijvie), volkoren graanproducten, seitan en aardappelen. Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer, dit zit in groente en fruit.

Waarom is vegetarisch eten gezond bij diabetes?

Het vegetarische voedingspatroon bestaat uit veel vezels, afkomstig uit groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam worden opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Ook bevat een vegetarisch voedingspatroon veel minder verzadigde vetten, maar juist meer onverzadigde vetten en deze zijn goed voor hart en bloedvaten.

Diabetes type 2

Voorkomen

Vegetariërs hebben bewezen minder vaak diabetes type 2, omdat vegetariërs minder vaak overgewicht hebben, wat de kans op diabetes type 2 vergroot. Een vegetarisch eetpatroon kan dus helpen om diabetes type 2 te voorkomen.

Verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat een vegetarisch voedingspatroon bij diabetes type 2 het lichaam gevoeliger maakt voor insuline. Dit komt doordat mensen met diabetes type 2 die overgewicht hebben, met een vegetarisch eetpatroon gemakkelijker afvallen. Een veganistisch voedingspatroon, dus het vermijden van alle dierlijke producten, levert geen extra gezondheidswinst op.

Diabetes type 1

Ook voor mensen met diabetes type 1 is het goed om minder (rood en bewerkt) vlees te gebruiken, of zelfs vegetarisch te eten.

Een aantal voedingspatronen zijn een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon bij mensen met diabetes type 1 en type 2. Niet alleen vegetarisch eten, maar ook andere voedingspatronen zoals: de mediterrane keuken, laag glykemische index en een gematigde koolhydraatbeperking zijn geschikt.

Bekijk alle vegetarische recepten

 

Meld je aan voor Lekker Vegetarisch

  • Gratis digitaal receptenboek
  • Inspirerende e-mails vol recepten 
  • Handige tips om vlees te vervangen
  • Informatie over vegetarisch eten
  • Gratis digitaal receptenboek
  • Inspirerende e-mails vol recepten 
  • Handige tips om vlees te vervangen
  • Informatie over vegetarisch eten

Meld je aan voor Lekker Vegetarisch

  • Gratis digitaal receptenboek
  • Inspirerende e-mails vol recepten 
  • Handige tips om vlees te vervangen
  • Informatie over vegetarisch eten
  • Gratis digitaal receptenboek
  • Inspirerende e-mails vol recepten 
  • Handige tips om vlees te vervangen
  • Informatie over vegetarisch eten

Falafel­balletjes met knoflook­saus

Falafel­balletjes met knoflook­saus
Kh30,5 g
Kcal293
Vet9,9 g
Recept

Salade van courgette, rucola en granaatappel

Salade van courgette, rucola en granaatappel
Kh7,1 g
Kcal153
Vet11,6 g
Recept

Haricots verts met amandelen en clementines

Haricots verts met amandelen en clementines
Kh9,8 g
Kcal155
Vet8,5 g
Recept

Bruchetta van stokbrood met tomaat

Bruchetta van stokbrood met tomaat
Kh16 g
Kcal121
Vet3,5 g
Recept

Chia-pudding met warme appel

Chia-pudding met warme appel
Kh10,4 g
Kcal274
Vet18,5 g
Recept

Bloemkoolfrittata met kaas en tomaat

Bloemkoolfrittata met kaas en tomaat
Kh4,1 g
Kcal305
Vet22,2 g
Recept

Salade met ei en sugarsnaps

Salade met ei en sugarsnaps
Kh13,1 g
Kcal306
Vet20,8 g
Recept

Pompoen­soep met Griekse yoghurt

Pompoen­soep met Griekse yoghurt
Kh7,6 g
Kcal115
Vet7,6 g
Recept

Courgettepasta met pesto

Courgettepasta met pesto
Kh16,8 g
Kcal407
Vet27,6 g
Recept

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio
Kh42,9 g
Kcal326
Vet11,3 g
Recept

Spaghetti met artisjokhartjes

Spaghetti met artisjokhartjes
Kh34,2 g
Kcal359
Vet13,2 g
Recept

Gegratineerde asperges

Gegratineerde asperges
Kh22,3 g
Kcal217
Vet8 g
Recept