Wat doet suiker met je lever?

Je lever verwerkt suiker, dat uit fructose en glucose bestaat, op verschillende manieren. Fructose wordt door je lever omgezet naar brandstof voor je lichaam, terwijl glucose tijdelijk kan worden opgeslagen als glycogeen.
Functie van je lever
Je lever is een belangrijk orgaan. Wanneer het niet goed werkt, heeft je lichaam daar last van. Je lever maakt namelijk giftige stoffen in je lichaam onschadelijk. Deze stoffen voert je lichaam af via je urine of ontlasting.
Je lever kan suiker (glucose) opslaan
Ook kan je lever glucose tijdelijk opslaan als glycogeen. Zo wordt een voorraad glucose opgebouwd die goed van pas kan komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een intensieve fietstocht of als je een paar uur niet hebt gegeten.
Je lever zet fructose om in energie
Daarnaast zorgt je lever ervoor dat voedingstoffen worden omgezet in bouwstoffen of energie. Zo wordt fructose (fruitsuiker) door je lever omgezet in glucose. Hierdoor krijgt je lichaam energie.
Opslag van vet
Je lever kan maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een deel omgezet in glucose. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting.
De opslag van vet zorgt ervoor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. De insuline werkt dan minder goed, waardoor je bloedsuiker stijgt. Dit proces kan leiden tot diabetes type 2.
Leestip: Wat doet suiker met je lichaam?
Pas op met frisdrank en vruchtensap
Fructose komt van nature in kleine hoeveelheden voor in groente, fruit en honing. Bewerkte voedingsmiddelen als frisdrank en vruchtensap bevatten vaak een grote hoeveelheid fructose. En omdat deze dranken niet verzadigen, kan het zijn dat hierdoor je snel te veel fructose binnen krijgt.
Doe mee met de Nationale Suiker Challenge!
7 dagen eten en drinken zonder toegevoegde suikers: dat is de Nationale Suiker Challenge. Meedoen is leuk, lekker en goed voor je gezondheid. Schrijf je gratis in en krijg ook de smaak te pakken!
