Kikkererwten-salade met specerijen-yoghurt
- Lunch, Vegetarisch
- Bereidingstijd: 25 minuten
- Aantal personen: 4
Bereiding
Rooster de koriander-, fenegriek-, en komijnzaadjes 5 minuten op halfhoog vuur in een hete droge koekenpan. Roer ze door de yoghurt en breng alles op smaak met pepert. Laat de kikkererwten uitlekken.
Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en haal er met een theelepeltje de zaadlijsten uit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil de mango, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de punten van het pepertje en rol er tussen de handen de zaadjes uit. Snijd het pepertje in flinterdunne ringtjes.
Pel en halveer de rode ui en snijd de helften in flinterdunne halve ringetjes. Halveer de granaatappel en schud er de pitjes uit.
Schep alle ingredienten losjes door elkaar en strooi er wat peper en zout over. Verdeel het mengsel over 4 diepe borden. Leg midden op elk bord en kloddertje yoghurt. Schik langs de rand wat mini-papadums.
Reactie van het Diabetes Fonds: "Kikkererwten worden veel gebruikt in het Midden-Oosten, maar voelen zich ook in ons ‘kikkerland’ op hun plek. Dat zal de naam zijn (… we konden het niet laten). Ze zijn heel geschikt voor mensen met diabetes. Wat is hun geheim? Er zitten veel vezels in, net als in bonen. Daardoor worden ze in het lichaam vrij langzaam omgezet in bloedsuiker, en dat is weer beter voor de gezondheid. Kortom, een lekker recept met weinig verzadigd vet, zout of calorieën." (Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel, foto: Diabetes Fonds.)
Dit recept is ingestuurd door Pien Mulder, voor een wedstrijd georganiseerd door Felix Wilbrink van De Telegraaf samen met het Diabetes Fonds en NH Hoteles. Pien wint samen met vier andere inzenders een kookworkshop. Bekijk ook de andere winnende recepten: