Witlof ovenschotel
- Hoofdgerecht, Koolhydraatarm, Vlees
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal personen: 2
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Breng twee kookpannen met water aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten zacht. Giet daarna het water af en pureer met een staafmixer tot een stevige, gladde puree (of gebruik een pureestamper). Schep de pompoenpuree in een ovenschaal.
Snijd intussen de onderkant van het witlof eraf en snijd de krop in de lengte doormidden (of grote exemplaren in vieren).
Kook het witlof in 5 minuten beetgaar. Giet vervolgens het water af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (vang desgewenst het kookvocht op voor de puree).
Pel en snipper de ui. Was de appel, verwijder het klokhuis en rasp of snijd in dunne plakjes.
Verhit bakolie in een koekenpan en bak de ui op een laag vuur lichtbruin. Verdeel de ui en appel over de pompoenpuree.
Wikkel de ham om het witlof en leg de rolletjes naast elkaar bovenop de pompoenpuree. Strooi de geraspte kaas erover.
Zet de witlofschotel circa 10 minuten in de voorverwarmde oven en zet aan het eind 2 minuten de grillstand aan. De kaas krijgt hierdoor een mooi goudbruin kleurtje.
Rooster de zadenmix in een droge koekenpan en garneer het gerecht ermee.
Tip: Houd je niet zo van de bittere smaak van witlof? Probeer deze dan eens te wokken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet.
Dit is een koolhydraatarm recept. Meer weten? Bekijk dan ook de informatie over koolhydraten