Wat doet suiker met je spieren?
Suiker zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen werken. Via je maagdarmkanaal komt suiker in je bloed. Daarna wordt het afgegeven aan je hersenen en spieren.
Suiker is nodig om je spieren goed te laten functioneren
Suiker is een brandstof. Dat wil zeggen dat het je lichaam de energie levert die nodig is om te kunnen functioneren. Spieren zijn harde werkers. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je hart klopt, dat je adem kunt halen en dat je de bewegingen kunt maken die je wilt.
Leestip: Wat doet suiker met je hersenen?
Haal maximaal 10% van je benodigde energie op een dag uit vrije suikers en haal de rest uit suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit en ongezoete zuivelproducten als melk en yoghurt.
Opslag van suiker in je spieren en lever
Als suiker in het bloed is opgenomen heet het glucose. De glucose die niet door de spieren wordt gebruikt, wordt in de lever en spieren omgezet in glycogeen en opgeslagen.
De spieren kunnen een hoeveelheid van 300 tot 400 gram glycogeen opslaan. Daardoor kunnen ze ook tussen de maaltijden door en ’s nachts gewoon doorgaan met hun werk. Ze zetten de glycogeen dan weer om in glucose.
Te veel suiker kan zorgen voor problemen
Suiker die niet wordt gebruikt voor directe arbeid of niet kan worden opgeslagen omdat de opslag vol zit, wordt in je lichaam opgeslagen als vet. Daarom is het verstandig om niet te veel suiker te eten; je komt ervan aan in gewicht.
Wanneer je overgewicht hebt, loop je een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatzieken en verschillende vormen van kanker. Ook kunnen je overtollige kilo’s een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen.
Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken. Door matig te zijn met vrije suikers kun je dus veel problemen voorkomen.
Leestip: Hoe kan ik minder suiker eten?