Mondzorg extra belangrijk voor mensen met diabetes
Mensen met diabetes type 1 en 2 hebben vaker mondklachten zoals tandvleesontsteking en gaatjes. Je mond kan sowieso veel zeggen over je gezondheid. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk een verband tussen ernstige tandvleesontsteking en chronische ziekten zoals diabetes type 2. Het Diabetes Fonds en Philips werken daarom samen om mensen in Nederland bewust te maken dat een goede mondzorgroutine belangrijk is.
Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogde bloedsuiker, waardoor het afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor krijgen ze sneller last van ontstekingen in het lichaam zoals tandvleesontsteking. Ook mensen met diabetes type 1 lopen een groter risico om tandvleesontsteking te ontwikkelen. Daarom is een goede mondzorg voor hen ook belangrijk.
Invloed van tandvleesontsteking op bloedsuikers
Een ernstige tandvleesontsteking lijkt in sommige gevallen voor hogere bloedsuikers te zorgen bij mensen met prediabetes en diabetes type 2, maar ook bij mensen met normale bloedsuikerwaardes.
Ook blijkt dat het behandelen van ernstige tandvleesontsteking bij de tandarts zorgt voor betere bloedsuikers bij mensen met diabetes type 2. Onderzoekers hebben verschillende verklaringen hiervoor. Zo zijn mensen met diabetes type 2 bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline als ze een ontsteking hebben in hun lichaam.
Twee keer per dag, twee minuten poetsen
Het Diabetes Fonds en Philips willen mensen bewustmaken dat goede mondzorg belangrijk is. Dit voorkomt mondklachten en kan bijdragen aan betere bloedsuikers bij tandvleesontsteking. Hiervoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in Nederland minimaal twee keer per dag twee minuten poetsen. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, omdat je hiermee meer tandplak verwijdert. Daarnaast is het advies om tussen de tanden tandplak te verwijderen met een tandenstoker, rager of flosdraad.
Eerder opsporen diabetes type 2
Het vroeg opsporen van (pre)diabetes is een belangrijk speerpunt van het Diabetes Fonds. Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, ziet hierin mogelijk ook een rol weggelegd voor tandartsen en mondhygiënisten.
‘Er is onderzoek gedaan naar screeningsmethoden voor diabetes type 2 en prediabetes die door de tandarts of mondhygiënist uitgevoerd kunnen worden. Het is nu nog geen onderdeel van de werkwijze, maar het kan in de toekomst mooie kansen bieden voor vroegopsporing. Dit is belangrijk. Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe groter de kans is dat je diabetes type 2 kunt voorkomen. En het risico op complicaties van diabetes kunt verkleinen.’