Ook matig gebruik van fructose kan ongezond zijn
Fructose is een suiker, net als glucose, en wordt vaak gebruikt als zoetstof in voeding. Zelfs matig gebruik van fructose veroorzaakt verminderde gevoeligheid voor insuline en verhoogt het cholesterol, aldus Zwitserse onderzoekers.
Hoewel de naam fructose van fruitsuiker komt, krijgen we fructose tegenwoordig vooral binnen via frisdranken en andere voedingsmiddelen. Dit komt omdat glucose-fructosesiroop, dat voor de helft uit fructose bestaat, een erg populaire zoetstof is.
Niet geschikt bij diabetes
Bij de vertering van fructose is geen insuline nodig, in tegenstelling tot bij glucose. Er is ook geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten of drinken van fructose. Lange tijd werd daarom gedacht dat fructose goed was voor mensen met diabetes. Wetenschappelijk onderzoek wees echter uit dat te veel fructose slecht is voor de gezondheid. Zo leidt fructose tot meer vet in het bloed, een verhoogde bloeddruk en een vette lever.
Tot nu toe onderzochten de meeste wetenschappers wat er gebeurt met je lichaam als je veel fructose binnenkrijgt. Bij dit onderzoek keek men ook naar de effecten van matige consumptie. De wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis in Zurich gaven de proefpersonen, allemaal gezonde jonge mannen, een hoeveelheid fructose die leek op wat mensen dagelijks ook binnenkrijgen.
Hoger cholesterol
Bij de proefpersonen ging het cholesterol omhoog en werd de lever minder gevoelig voor insuline. Vooral het LDL-cholesterol was verhoogd. LDL-cholesterol is de ‘slechte’ cholesterol en leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Aangezien mensen met diabetes al een hogere kans op hart- en vaatziekten hebben, is het belangrijk om het cholesterol op een gezond niveau te houden. Omdat er in fruit vrij weinig fructose zit, blijft het gezond om minstens twee stukken fruit per dag te eten.
Bron: Diabetes Care, augustus 'ahead of print'