Hoeveel suiker eten we?
Een Nederlander krijgt wekelijks gemiddeld 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers binnen. Dat is 20 kilo per jaar. Toegevoegde suikers zitten vooral in producten die helemaal niet nodig zijn om gezond te blijven.
Toegevoegde suikers
Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger. Zij eten dagelijks 73 gram aan toegevoegde suikers (18 suikerklontjes), wekelijks zijn dat 127 suikerklontjes. Dat komt neer op 26,5 kilo toegevoegde suikers per jaar.
Soorten suiker
Er zijn geen goede of slechte suikers, wel gezonde of ongezonde producten. Aan frisdrank, vruchtensap, koek, snoep, pakjes en zakjes wordt vaak extra suiker toegevoegd. In dit soort producten zitten meestal ook veel calorieën en weinig gezonde voedingsstoffen. Als je deze producten vaak eet, krijg je te veel suikers en calorieën binnen en mogelijk te weinig goede voedingsstoffen. Dat is niet goed voor je gezondheid.
We hebben het daarom specifiek over toegevoegde suikers, als je die namelijk vermijdt, laat je automatisch al een groot deel van de producten staan die weinig tot geen nuttige voedingsstoffen bevatten. Vaak zijn er voor dit soort producten gezondere alternatieven, zoals bijvoorbeeld zelf je pastasaus maken!
Leestip: Welke soorten suiker zijn er?
Foto: Lornet / Shutterstock.com