Ontsteking van het vetweefsel Shutterstock: Syda Productions

Steeds meer mensen hebben overgewicht en een sterk verhoogd risico op diabetes type 2. Dat risico komt deels door een ontsteking in het vetweefsel. Kunnen we daar iets tegen doen?

Bij overgewicht raakt het vetweefsel chronisch ontstoken. Deze ontsteking zorgt ervoor dat insuline niet meer goed wordt aangemaakt en minder goed werkt. Uiteindelijk kan dat leiden tot diabetes type 2.

Wat doen afweercellen

De macrofagen, een bepaald type afweercellen, zijn sterk betrokken bij de ontsteking in het vetweefsel. Om een ontstekingsreactie uit te voeren heeft de macrofaag namelijk brandstof nodig. Die brandstof haalt hij uit het vetweefsel. Bij overgewicht hopen macrofagen zich op in het vetweefsel.

Afweercellen werken anders bij overgewicht

In dit onderzoek keek dr. Rinke Stienstra in de macrofagen. Hij zag dat deze afweercellen bij overgewicht meer brandstof gebruiken dan in slank vetweefsel. En ze gebruiken in verhouding veel vetten als brandstof. De macrofagen worden daardoor actiever in die omgeving.

De volgende stap was om te kijken naar de voorlopercellen van de macrofagen, de zogenaamde monocyten. Het blijkt dat deze monocyten ook al belangrijke veranderingen ondergaan. Dat gebeurt vooral onder invloed van verhoogde suikerwaarden.

Afweercellen veranderen als behandeling voor diabetes type 2

Dit onderzoek draagt dus bij aan het begrijpen van de rol van afweercellen in het ontstaan van diabetes bij overgewicht. Met deze kennis kunnen de onderzoekers vervolgexperimenten opzetten. Daarin proberen ze de stofwisseling en werking van afweercellen te veranderen. In de toekomst kunnen ze de ontsteking dan misschien tegengaan. En daarmee ook insulineongevoeligheid remmen bij mensen met diabetes type 2.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2015.82.1824
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. R. Stienstra
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.