Even bijpraten met onderzoekers en het Diabetes Fonds in Maastricht

Ook dit jaar organiseert het Diabetes Fonds door het hele land informatieavonden met het thema ‘Even bijpraten’ over diabetesonderzoek. Op woensdag 8 maart waren we te gast bij de Universiteit Maastricht. 

Twee wetenschappers lichtten vanavond hun onderzoek toe. Ze beantwoordden vragen vanuit de zaal en na afloop ook nog tijdens de borrel.

Oogcomplicaties bij diabetes

Oogarts dr. Jan Schouten (MUMC) legt de zaal uit hoe het oog is opgebouwd, en welke meetapparaten er nu zijn om in het oog te kunnen kijken. Schouten liet zien hoe bij diabetes nieuwe dunne bloedvaatjes in het oog groeien en zorgen voor problemen door verstopping en lekkage. Ook staar komt vaker voor bij mensen met diabetes.

Er zijn tegenwoordig behandelingen om ernstige schade te voorkomen als je er op tijd bij bent. Schouten benadrukt hoe belangrijk het is om de bloedsuiker goed onder controle te houden, zo gezond mogelijk te leven en ieder jaar je ogen te laten controleren. Je hoeft daarvoor niet eens naar de oogarts; de huisarts en diabetesverpleegkundigen kunnen ook foto’s maken.

Jan Schouten op Even bijpraten van het Diabetes FondsIs er eenmaal schade, dan zijn er behandelingen zoals met laser, injecties in en om het oog met medicijnen, of oogdruppels of tabletten. Hij liet ook beelden zien die sinds kort te maken zijn via een nieuwe technologie: OCT angiografie. Het is veel minder belastend voor mensen en toch heel scherp met ongelooflijk veel detail.

Schouten is ook betrokken bij De Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek naar het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen bij 10.000 mensen. Binnen dit onderzoek doet hij ook oogonderzoek.

Nieuwe cellen transplanteren

Dr. Aart van Apeldoorn (MERLN instituut Maastricht Universiteit) werkt aan verbetering van transplantatie van nieuwe insulineproducerende cellen. Hij ontwikkelt samen met anderen een verpakking die de cellen beschermen tegen het afweersysteem.

De afgelopen jaren hebben onderzoekers van het LUMC, Universiteit Twente en UMC Groningen en verschillende bedrijven enorme stappen gezet. Ze zijn goed op weg om voor mensen met diabetes type 1 nieuwe insulineproducerende cellen te maken uit stamcellen. Die moeten wel goed getransplanteerd kunnen worden zodat ze blijven werken.


Aart van Apeldoorn op Even bijpraten van het Diabetes FondsVan Apeldoorn laat zien hoe bij mensen de bètacellen verspreid zitten in de alvleesklier, zodat ze allemaal genoeg voeding krijgen uit het bloed en ook hun insuline goed kwijt kunnen. Daarom maakt hij de verpakking voor nieuwe cellen een beetje zoals een eierdoos, zodat dat de cellen ook hier mooi verspreid zitten in hun eigen ideale mini-omgeving.

Sinds vorig jaar is het onderzoek onderdeel van RegMed XB: een ongekend grote samenwerking tussen universiteiten, bedrijven, provincies en een aantal gezondheidsfondsen. Het doel is om over vijf jaar de eerste testen met mensen te doen.

Van onderzoek naar oplossing

Rens Vandeberg, hoofd Kennis & Innovatie bij het Diabetes Fonds, sloot het presentatiegedeelte af met een korte schets van de uiteenlopende soorten onderzoek die het fonds ondersteunt. Daarbij noemde hij ook de onderzoeken naar genezing van diabetes type 1, die heel verschillend zijn maar elkaar juist versterken.

Het Diabetes Fonds zoekt ook steeds meer de samenwerking met andere partijen op, zoals met het Oogfonds voor het onderzoek naar oogcomplicaties van dr. Jan Schouten, en met Specsavers om oogproblemen eerder op te sporen. Zodat de euro van de donateur en collectant dubbel en dwars wordt ingezet.

Tijd voor vragen!

Aansluitend aan de presentaties gingen mensen tijdens de informele borrel in gesprek met de onderzoekers en medewerkers van het Diabetes Fonds. Er waren veel positieve reacties, veel mensen zeiden dat ze toch weer nieuwe dingen hadden gehoord en vonden het fijn dat ze hun persoonlijke vragen kwijt konden.

Kom je ook?

Deze Even bijpraten-avond gemist? De volgende bijeenkomst is op 2 mei in Utrecht en op 15 juni in Zwolle. Met weer andere sprekers, maar zeker onderwerpen als eilandjestransplantatie, nieuwe bètacellen maken uit stamcellen, en de kunstalvleesklier. Houd de e-dialoog in de gaten om je aan te melden.