Wat is glucosetolerantie?
Glucosetolerantie is de mate waarin je lichaam glucose (suiker) uit het bloed kan verwerken.
In je eten zitten suikers (koolhydraten) die direct na de maaltijd in je bloed terechtkomen. Spieren en andere organen hebben die suikers nodig om hun werk te doen. Insuline zorgt ervoor dat de spieren en organen de glucose kunnen opnemen. Je bloedsuikerspiegel is dus direct na de maaltijd hoger, maar wordt snel weer normaal doordat de glucose naar de organen en spieren gaat
Diabetes en glucosetolerantie
Bij een gezonde glucosetolerantie is de bloedsuiker binnen twee uur na de maaltijd weer normaal. Bij sommige mensen is de bloedsuiker na een maaltijd met veel koolhydraten veel te hoog, maar wordt het vrij snel gecorrigeerd. Dan is de glucosetolerantie ‘verminderd’ en werkt alles wat trager. Dat heet een verstoorde glucosehuishouding.
Het kan komen doordat het lichaam minder gevoelig is voor insuline, en dat heet insulineresistentie. Dit kan op den duur overgaan in diabetes type 2.
Orale glucosetolerantietest
Je glucosetolerantie kun je laten meten met een orale glucosetolerantietest (OGTT). Daarbij krijg je een suikerdrankje, en daarna wordt een paar uur lang de bloedsuikerwaarde gemeten. Te hoge bloedsuikerwaarden wijzen op diabetes.