Oud en nieuw met diabetes
Oliebollen en appelbeignets zijn een echte traditie rond oudejaarsavond. Met deze weetjes en tips kun je er ook met diabetes van genieten, door slimme keuzes te maken. Het belangrijkste is: geniet er lekker van en eet de volgende dag gewoon weer normaal.
Oliebol
Bevat gemiddeld 27 koolhydraten en 165 kcal;
Hoe meer rozijnen, sucade en gedroogde vruchten erin zitten hoe meer koolhydraten;
Advies:
Kies voor deze oliebollen uit de oven;
Gebruik een kleinere lepel of ijsboltang voor kleinere oliebollen;
Gebruik geen poedersuiker of eventueel poeder-zoetstof in plaats van poedersuiker.
Appelbeignet
Bevat gemiddeld 6 koolhydraten en 50 kcal;
Een appelbeignet (met gat en dun laagje deeg) is gezonder dan een oliebol;
Let op, de dikke zonder gat zijn juist vaak extra gevuld en er zit meer deeg en suiker omheen. Ze zijn juist minder goed dan een oliebol.
Worden vaak ‘appelflap’ genoemd, maar die zijn driehoekig en met bladerdeeg.
Tips
- Kies voor een alternatief
- Bij frituur, frituur in olie en zorg dat de olie tussen de 150 en 180 graden is, dan neemt de bol of beignet het minste vet op.
- Wissel af met gezonde en lekkere rauwkost met dipsaus van yoghurt met pittige kruiden! Denk ook eens aan kort gekookte koude broccoliroosjes.
Drankje erbij?
Glas champagne: 1 koolhydraat en 57 kcal
Glas glühwein: 22 koolhydraten en 174 kcal
Meer over alcohol en diabetes
Fijne jaarwisseling!