Mogelijk nieuwe behandeling zonder insuline voor diabetes type 2
Er is mogelijk een nieuwe behandeling ontdekt voor mensen met diabetes type 2 die insuline gebruiken. Door de nieuwe behandeling zou het niet meer nodig zijn om insuline te spuiten.
Tijdens een congres in Wenen presenteerden twee Amsterdamse wetenschappers hun resultaten van het onderzoek waarin vijftig patiënten van Amsterdam UMC aan meededen. De deelnemers kregen een ballonnetje ingebracht via de mond, dat in het begin van de dunne darm terecht kwam. Deze werd gevuld met heet water. Door de hitte schroeide het slijmvlies van de dunne darm weg. Het slijmvlies dat binnen een tot twee weken terug groeide, gaf positieve resultaten op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor hoefden de deelnemers geen insuline te spuiten.
Positieve reacties
Jacques Bergman, hoogleraar en maag-, darm-, leverarts aan het UMC: `Door deze behandeling kan het gebruik van insuline worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen. Dat is veelbelovend.’ 90% van de deelnemers waren een jaar na de behandeling nog steeds stabiel. Ze slikken nog wel medicijnen, maar door de lagere bloedsuikerspiegel hebben ze minder kans op complicaties als hart- en vaatziekten, blindheid en nierfalen.
Voor grensgevallen
De nieuwe behandeling zou geschikt zijn voor ongeveer 70.000 grensgevallen. Dit zijn mensen die nu al pillen slikken, maar een hoog bloedsuikergehalte hebben en binnenkort moeten overstappen op insuline spuiten. Het gaat om een kleinschalig onderzoek. Een internationale studie onder honderd mensen zal dit resultaat nog moeten gaan bevestigen.
Leefstijl
Aanpassing van de leefstijl kan effectief ingezet worden om het ziekteverloop te stoppen en eventueel om te keren waardoor mensen met diabetes type 2 ook geen insuline meer hoeven te spuiten of zelfs tabletten te slikken. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) waar het Diabetes Fonds partner van is zet hier belangrijke stappen in.