Zilvervliesrijst beter voor bloedsuiker dan witte rijst
Bruine zilvervliesrijst in plaats van witte rijst eten zorgt voor een gezondere bloedsuikerspiegel. Deze onderzoeksresultaten uit India zijn belangrijk voor landen waar veel rijst wordt gegeten. Maar ook goed om te weten voor iedereen die zijn bloedsuiker beter onder controle wil krijgen.
Wetenschappers van de Madras Diabetes Research Foundation in India deden onderzoek bij 150 volwassenen zonder diabetes, met licht tot zwaar overgewicht. De helft van hen at drie maanden lang bruine rijst in hun dagelijkse menu, de andere helft witte rijst.
Gezondere bloedsuiker
Bij de mensen die bruine rijst aten was de bloedsuiker gemiddeld 20% lager dan bij de witte rijst-groep. Onderzoeker dr. Mohan presenteerde de resultaten op een bijeenkomst van de Internationale Diabetes Federatie. Hij stelt dat in landen waar een groot deel van het dagelijks eten bestaat uit rijst, bruine rijst in plaats van witte het risico op diabetes type 2 kan verkleinen.
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft. Dit zorgt ervoor dat de koolhydraten uit de rijst langzamer als suiker in het bloed worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuiker langzamer en wordt ook minder hoog.