Foto van verschillende producten zoals kikkererwten, brood, bananen ter illustratie van de glycemische index

De glykemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glykemische index (GI) wordt minder snel opgenomen waardoor mensen stabielere bloedsuikers krijgen met minder schommelingen. Met een stabiele bloedsuiker verklein je de kans op complicaties in de toekomst.

Mensen met diabetes kunnen het beste kiezen voor voeding met een lage of gemiddelde glykemische index om de bloedsuiker stabiel te houden. De glykemische index (GI) van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Een GI:

  • kleiner dan 55: laag
  • van 55 tot 70: gemiddeld
  • groter dan 70: hoog.

Glykemische index meten

De glykemische index wordt bepaald door de stijging van de bloedsuiker na het eten van 50 gram koolhydraten van het te meten product, vergeleken met de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten van suiker door dezelfde persoon. De GI van suiker is 100.

Glykemische index is een hulpmiddel

De glykemische index is vooral bedoeld als hulpmiddel om verschillende koolhydraatrijke producten met elkaar te vergelijken. Het geeft in theorie weer welke voedingsmiddelen de bloedsuiker snel en welke de bloedsuiker langzaam laten stijgen. De GI houdt alleen geen rekening met de portiegrootte, samenstelling van je maaltijd of hoe je het hebt bereid. Het is beter om te kijken naar het volledige voedingspatroon en vooral naar de kwaliteit van de koolhydraten.

Factoren die de glykemische index beïnvloeden

De glykemische index wordt door veel factoren beïnvloed waardoor de GI hoger of lager wordt. Bijvoorbeeld door:

  • Samenstelling van de maaltijd: Een combinatie met vetten, eiwitten en/of voedingsvezels zorgt ervoor dat het voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor komen de koolhydraten geleidelijker in het bloed en worden deze langzamer opgenomen door het lichaam, waardoor de GI lager wordt.
  • Bereidingswijze: Koken, bakken en frituren hebben elk een ander effect op de glykemische index.
  • Duur van bereiding: Hoe langer je een product kookt of bakt, hoe hoger de GI.
  • Grootte van het product: Hoe vaker je kauwt of hoe kleiner het product is gesneden of gemalen, hoe hoger de GI.
  • Maaglediging en darmwerking: Dit is heel persoonlijk. Hoe hoger de snelheid waarmee je maag leeg raakt, hoe hoger de GI. En hoe sneller je darmen werken, hoe hoger de GI.
  • Temperatuur: Koude voeding en dranken hebben een lagere GI dan hetzelfde product maar dan warm.

Glykemische lading

De glykemische index houdt geen rekening met de hoeveelheid koolhydraten in een product. Daarom is de glykemische lading (GL) toegevoegd aan de tabel. Dit geeft het effect op de bloedsuiker van een portie van een product weer. Grofweg gezegd is een GL groter dan 20: hoog, tussen 10 en 20: gemiddeld en kleiner dan 10: laag.

Lijst met glykemische index (GI) en glykemische lading (GL) van producten

Groenten

Product Glykemische index van 50 gram koolhydraten Aantal koolhydraten in grammen per portie Een portie is Glykemische lading per gebruikelijke portie
Pasta's/granen        
Quinoa, gekookt 53 18 g per 100 g 1 portie 10
Couscous 65 21 g per 90 g 3 opscheplepels 14
Pasta, volkoren 48 35 g per 150 g 3 opscheplepels 17
Pasta wit 49 39 g per 150 g 3 opscheplepels 19
Cornflakes 81 23 g per 30 g   19
Witte rijst 73 40 g per 150 g   29
Zilvervliesrijst, gekookt 54 - 64 36 g per 150 g 3 opscheplepels 20 - 23
Aardappelen        
Aardappel, gekookt 78 19 g per 140 g   15
Aardappelpuree 87 20 g per 150 g   17
Aardappel, gebakken 85 30 g per 150 g 3 opscheplepels 26
Aardappel, gefrituurd 85 30 g per 150 g 3 opscheplepels 26
Zoete aardappelen        
Zoete aardappel, gebakken 82 - 94 45 g per 150 g 3 opscheplepels 37- 42
Zoete aardappel, gekookt 45 25 g per 150 g 3 opscheplepels 11
Zoete aardappel, gefrituurd 76 45 g per 150 g 3 opscheplepels 34
Groente        
Sla 10 01 g per 45 g 1 schaaltje 0,1
Tomaat 10 01 g per 70 g 1 tomaat 0,1
Aubergine 10 02 g per 60 g 1 opscheplepel 0,2
Wortels, gekookt 39 04 g per 110 g 2 opscheplepels 2
Mais, gekookt 55 20 g per 173 g 1 kolf 11
Peulvruchten        
Kidneybonen 24 16 g per 120 g 2 opscheplepels 4
Linzen 32 13 g per 50 g 1 bolletje 4
Bonen, gebakken 48 20 g per 120 g 2 opscheplepels 10
Zuivelproducten        
Melk, halfvol 38 07 g per 150 g 1 glas 2
Melk, mager 37 08 g per 150 g 1 glas 3
Yoghurt, mager 33 06 g per 150 g 1 schaaltje 2
Melk, vol 39 07 g per 150 g 1 glas 3
IJs 51 13 g per 50 g 1 bolletje 7
Brood        
Brood, volkoren 74 14 g per 35 g 1 snee 10
Roggebrood 50 11 g per 30 g 1 snee 11
Brood, wit 75 18 g per 35 g 1 snee 14
Stokbrood, wit (baguette) 95 20 g per 40 g 4 sneetjes 19
Kaiserbroodje 73 27 g per 50 g 1 broodje 20
Croissant 67 32 g per 70 g 1 croissant 21
Bagel 69 45 g per 85 g 1 bagel 31
Fruit        
Grapefruit 25 05 g per 75 g halve grapefruit 1
Pompoen 75 04 g per 80 g 1 opscheplepel 3
Sinaasappel 43 13 g per 120 g 1 sinaasappel 6
Appel 36 16 g per 135 g 1 appel 6
Papaja 60 08 g per 120 g 1 papaja 9
Druiven 59 19 g per 125 g 1 trosje 11
Banaan, rijp (helemaal geel) 51 20 g per 100 g 1 banaan 10
Dranken        
Appelsap 41 12 g per 150 ml   5
Bier (4,6 %) 89 8 g per 250 ml   5
Sinaasappelsap 50 14 g per 150 ml   7
Gatorade, sportdrank 78 15 g per 250 ml   12
Coca Cola 63 26 g per 250 ml   16
Snacks        
Walnoten 15 6 g per 70 g 20 halve 1
Cashewnoten 22 4 Kh per 20 g 10 stuks 1
Pinda's 14 6 g per 60 g 3 eetlepels 1
Chocolade, puur 22 9 g per 15 g 3 stukjes 2
Chocolade, melk 49 9 g per 15 g 3 stukjes 4
Chocolade, wit 44 9 g per 15 g 3 stukjes 4
Chips 56 5 g per 10 g 1 handje 3
Evergreen met krenten 66 13 g per 20 g 1 koek 9
Candybar 65 38 g per 60 g 1 reep 25
Suikers        
Tafelsuiker 65 10 g per 10 g 2 klontjes 7
Honing 61 12 g per 15 g beleg voor 1 snee 7
Glucose (druivensuiker) 100 15 g per 15 g 5 tabletten 15

Op diabetes.nl lees je meer over glykemische index.

Lekker en gezond eten met diabetes?

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Lekker en gezond eten met diabetes?

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Foto: Rimma Bondarenko / shutterstock.com