Glykemische index

Foto van verschillende producten zoals kikkererwten, brood, bananen ter illustratie van de glycemische index
Rimma Bondarenko / shutterstock.com

De glykemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glykemische index (GI) wordt minder snel opgenomen waardoor mensen stabielere bloedsuikers krijgen met minder schommelingen. Met een stabiele bloedsuiker verklein je de kans op complicaties in de toekomst.

Mensen met diabetes kunnen het beste kiezen voor voeding met een lage of gemiddelde glykemische index om de bloedsuiker stabiel te houden. De glykemische index (GI) van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Een GI:

  • kleiner dan 55: laag
  • van 55 tot 70: gemiddeld
  • groter dan 70: hoog.

Glykemische index meten

De glykemische index wordt bepaald door de stijging van de bloedsuiker na het eten van 50 gram koolhydraten van het te meten product, vergeleken met de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten van suiker door dezelfde persoon. De GI van suiker is 100.

Glykemische index is een hulpmiddel

De glykemische index is vooral bedoeld als hulpmiddel om verschillende koolhydraatrijke producten met elkaar te vergelijken. Het geeft in theorie weer welke voedingsmiddelen de bloedsuiker snel en welke de bloedsuiker langzaam laten stijgen. De GI houdt alleen geen rekening met de portiegrootte, samenstelling van je maaltijd of hoe je het hebt bereid. Het is beter om te kijken naar het volledige voedingspatroon en vooral naar de kwaliteit van de koolhydraten.

Factoren die de glykemische index beïnvloeden

De glykemische index wordt door veel factoren beïnvloed waardoor de GI hoger of lager wordt. Bijvoorbeeld door:

  • Samenstelling van de maaltijd: Een combinatie met vetten, eiwitten en/of voedingsvezels zorgt ervoor dat het voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor komen de koolhydraten geleidelijker in het bloed en worden deze langzamer opgenomen door het lichaam, waardoor de GI lager wordt.
  • Bereidingswijze: Koken, bakken en frituren hebben elk een ander effect op de glykemische index.
  • Duur van bereiding: Hoe langer je een product kookt of bakt, hoe hoger de GI.
  • Grootte van het product: Hoe vaker je kauwt of hoe kleiner het product is gesneden of gemalen, hoe hoger de GI.
  • Maaglediging en darmwerking: Dit is heel persoonlijk. Hoe hoger de snelheid waarmee je maag leeg raakt, hoe hoger de GI. En hoe sneller je darmen werken, hoe hoger de GI.
  • Temperatuur: Koude voeding en dranken hebben een lagere GI dan hetzelfde product maar dan warm.

Glykemische lading

De glykemische index houdt geen rekening met de hoeveelheid koolhydraten in een product. Daarom is de glykemische lading (GL) toegevoegd aan de tabel. Dit geeft het effect op de bloedsuiker van een portie van een product weer. Grofweg gezegd is een GL groter dan 20: hoog, tussen 10 en 20: gemiddeld en kleiner dan 10: laag.

Lijst met glykemische index (GI) en glykemische lading (GL) van producten

Groenten

ProductGlykemische index van 50 gram koolhydratenAantal koolhydraten in grammen per portieEen portie isGlykemische lading per gebruikelijke portie
Pasta's/granen    
Quinoa, gekookt5318 g per 100 g1 portie10
Couscous6521 g per 90 g3 opscheplepels14
Pasta, volkoren4835 g per 150 g3 opscheplepels17
Pasta wit4939 g per 150 g3 opscheplepels19
Cornflakes8123 g per 30 g 19
Witte rijst7340 g per 150 g 29
Zilvervliesrijst, gekookt54 - 6436 g per 150 g3 opscheplepels20 - 23
Aardappelen    
Aardappel, gekookt7819 g per 140 g 15
Aardappelpuree8720 g per 150 g 17
Aardappel, gebakken8530 g per 150 g3 opscheplepels26
Aardappel, gefrituurd8530 g per 150 g3 opscheplepels26
Zoete aardappelen    
Zoete aardappel, gebakken82 - 9445 g per 150 g3 opscheplepels37- 42
Zoete aardappel, gekookt4525 g per 150 g3 opscheplepels11
Zoete aardappel, gefrituurd7645 g per 150 g3 opscheplepels34
Groente    
Sla1001 g per 45 g1 schaaltje0,1
Tomaat1001 g per 70 g1 tomaat0,1
Aubergine1002 g per 60 g1 opscheplepel0,2
Wortels, gekookt3904 g per 110 g2 opscheplepels2
Mais, gekookt5520 g per 173 g1 kolf11
Peulvruchten    
Kidneybonen2416 g per 120 g2 opscheplepels4
Linzen3213 g per 50 g1 bolletje4
Bonen, gebakken4820 g per 120 g2 opscheplepels10
Zuivelproducten    
Melk, halfvol3807 g per 150 g1 glas2
Melk, mager3708 g per 150 g1 glas3
Yoghurt, mager3306 g per 150 g1 schaaltje2
Melk, vol3907 g per 150 g1 glas3
IJs5113 g per 50 g1 bolletje7
Brood    
Brood, volkoren7414 g per 35 g1 snee10
Roggebrood5011 g per 30 g1 snee11
Brood, wit7518 g per 35 g1 snee14
Stokbrood, wit (baguette)9520 g per 40 g4 sneetjes19
Kaiserbroodje7327 g per 50 g1 broodje20
Croissant6732 g per 70 g1 croissant21
Bagel6945 g per 85 g1 bagel31
Fruit    
Grapefruit2505 g per 75 ghalve grapefruit1
Pompoen7504 g per 80 g1 opscheplepel3
Sinaasappel4313 g per 120 g1 sinaasappel6
Appel3616 g per 135 g1 appel6
Papaja6008 g per 120 g1 papaja9
Druiven5919 g per 125 g1 trosje11
Banaan, rijp (helemaal geel)5120 g per 100 g1 banaan10
Dranken    
Appelsap4112 g per 150 ml 5
Bier (4,6 %)898 g per 250 ml 5
Sinaasappelsap5014 g per 150 ml 7
Gatorade, sportdrank7815 g per 250 ml 12
Coca Cola6326 g per 250 ml 16
Snacks    
Walnoten156 g per 70 g20 halve1
Cashewnoten224 Kh per 20 g10 stuks1
Pinda's146 g per 60 g3 eetlepels1
Chocolade, puur229 g per 15 g3 stukjes2
Chocolade, melk499 g per 15 g3 stukjes4
Chocolade, wit449 g per 15 g3 stukjes4
Chips565 g per 10 g1 handje3
Evergreen met krenten6613 g per 20 g1 koek9
Candybar6538 g per 60 g1 reep25
Suikers    
Tafelsuiker6510 g per 10 g2 klontjes7
Honing6112 g per 15 gbeleg voor 1 snee7
Glucose (druivensuiker)10015 g per 15 g5 tabletten15

Op diabetes.nl lees je meer over glykemische index.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes

Meer over eten en diabetes