Bruine bonensoep

Ingrediënten
- 400 g aardappels
- 200 g wortels
- 2 uien
- 1 knoflookteen
- 1 prei
- 360 g bruine bonen
- 200 g tomatenblokjes
- 1 groentebouillontablet
- 5 g maggikruid
- 2 eetlepels bakolie
- 500 ml water
- 2 theelepels kerriepoeder
- peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 564 kcal
- Koolhydraten
- 76 g
- - waarvan suikers
- 19 g
- Vet
- 18 g
- - waarvan verzadigd
- 3 g
- Eiwit
- 16 g
- Vezels
- 18 g
- Groente
- 350 g
- Zout
- 1,2 g
Bereiding
Was of schil de aardappels en wortels en snijd klein. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd klein.
Snijd de prei in dunne ringen en spoel in een vergiet grondig af onder de kraan. Spoel de bruine bonen in een vergiet af onder de kraan.
Verhit bakolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Doe de aardappels, prei en wortels erbij en roerbak 1 minuut mee.
Voeg de bruine bonen, tomatenblokjes, het groentebouillontablet en water toe en breng op smaak met kerriepoeder en peper. Breng aan de kook.
Temper het vuur en kook de soep 15-20 minuten. Voeg de helft van het maggikruid toe. De andere helft bewaar je om het gerecht mee te garneren.
Schep met een schuimspaan wat wortels, aardappels en bonen uit de pan en pureer de rest met een staafmixer tot een gladde soep.
Proef en breng eventueel verder op smaak met specerijen. Voeg eventueel nog een scheutje water toe.
Schep de aardappels, wortels en bonen weer terug in de pan. Snijd de rest van het maggikruid klein en garneer de soep ermee.
Tip: Ook erg lekker met verse peterselie en een snee roggebrood.
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
