Harirasoep

Bereiding

Was de kikkererwten en de linzen en laat ze in ruim koud water 1 nacht weken. 

Ontvel de tomaten: maak met een scherp mes aan de onderkant en bovenkant van de tomaten een kruis. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Dompel ze na een minuut vervolgens in goed koud water. Verwijder dan de velletjes, vanaf de inkepingen. Snijd de tomaten in stukken. 

Maak de uien, de bleekselderij en de wortels schoon. Snijd de groente in stukken. 

Verwarm de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui in 5 minuten glazig. 

Voeg de uitgelekte kikkererwten, de linzen, de bleekselderij, de bospeen, de saffraan, de helft van de kleingesneden koriander, de tomaten, de tomatenpuree, peper en 1,5 liter water toe en laat de soep op een zacht vuur 1,5 tot 2 uur koken. De soep moet fluweelzacht zijn; klop de eieren met 2 eetlepels citroensap los om de soep in te dikken. Haal de pan hierbij van het vuur en roer nog eens goed door. 

Breng de soep op smaak met met peper en citroensap. Strooi er voor het serveren fijngesneden korianderblaadjes over.

 

Foto: Shutterstock

Ingrediënten

  • 150 g kikkererwten
  • 100 g linzen
  • 1 kg tomaten
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 500 g bospeen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ envelopje saffraan
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels citroensap
  • korianderblaadjes

Koolhydraten 49,8 g
waarvan suikers 19,6 g
Vet 10,4 g
waarvan verzadigd 2,2 g
Eiwit 20,1 g
Vezels 16,3 g
Groenten 450 g
Kcal 406
Zout 0,34 g