Harirasoep

Aantal personen
4 personen
Kooktijd
140 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht
Type gerecht

Ingrediënten

  • 150 g kikkererwten
  • 100 g linzen
  • 1 kg tomaten
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 500 g bospeen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ envelopje saffraan
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels citroensap
  • korianderblaadjes

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
406 kcal
Koolhydraten
49,8 g
- waarvan suikers
19,6 g
Vet
10,4 g
- waarvan verzadigd
2,2 g
Eiwit
20,1 g
Vezels
16,3 g
Groente
450 g
Zout
0,34 g

Bereiding

Was de kikkererwten en de linzen en laat ze in ruim koud water 1 nacht weken. 

Ontvel de tomaten: maak met een scherp mes aan de onderkant en bovenkant van de tomaten een kruis. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Dompel ze na een minuut vervolgens in goed koud water. Verwijder dan de velletjes, vanaf de inkepingen. Snijd de tomaten in stukken. 

Maak de uien, de bleekselderij en de wortels schoon. Snijd de groente in stukken. 

Verwarm de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui in 5 minuten glazig. 

Voeg de uitgelekte kikkererwten, de linzen, de bleekselderij, de bospeen, de saffraan, de helft van de kleingesneden koriander, de tomaten, de tomatenpuree, peper en 1,5 liter water toe en laat de soep op een zacht vuur 1,5 tot 2 uur koken. De soep moet fluweelzacht zijn; klop de eieren met 2 eetlepels citroensap los om de soep in te dikken. Haal de pan hierbij van het vuur en roer nog eens goed door. 

Breng de soep op smaak met met peper en citroensap. Strooi er voor het serveren fijngesneden korianderblaadjes over.

 

Foto: Shutterstock

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes