Midden-Oosterse stamppot

Ingrediënten
- 400 g butternut pompoen, gesneden
- 400 g kikkererwten
- 1 prei
- ½ rode peper
- 1 theelepel Ras el hanout
- 2 knoflooktenen
- 10 g verse peterselie
- 150 g mini falafelballetjes
- 2 eetlepels bakolie
- 30 ml soja yoghurt
- peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 612 kcal
- Koolhydraten
- 46 g
- - waarvan suikers
- 6 g
- Vet
- 25 g
- - waarvan verzadigd
- 2 g
- Eiwit
- 22 g
- Vezels
- 20 g
- Groente
- 250 g
- Zout
- 1,2 g
Bereiding
Breng water aan de kook voor de pompoenblokjes. Kook in 10-15 minuten gaar.
Spoel de kikkererwten in een zeef af onder de kraan en verwarm 2/3 van de kikkererwten de laatste 5 minuten mee met de pompoen.
Giet vervolgens het water af en stamp of pureer de pompoen en kikkererwten tot een geheel (voeg eventueel een klein scheutje kookvocht toe). Breng op smaak met peper.
Snijd de prei in dunne ringetjes en was in een zeef grondig onder de kraan. Laat goed uitlekken. Snijd de rode peper in flinterdunne ringetjes (houd je niet van pit? Verwijder dan eerst de zaadjes).
Verhit bakolie in een koekenpan en bak de rode peper, prei en de rest van de kikkererwten. Breng op smaak met ras el hanout kruiden.
Pel intussen de knoflook. Roer de soja yoghurt los en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met verse peterselie en peper.
Verhit bakolie in een koekenpan en roerbak de falafelballetjes goudbruin.
Schep het preimengsel door de stamppot. Serveer de stamppot met de falafelballetjes en het sausje.
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
