Voeding en het hart
Hartproblemen zijn de grootste doodsoorzaak bij diabetes type 2. Er zijn aanwijzingen dat dit komt door een afwijkende stofwisseling en een verminderde insulinegevoeligheid in het hart. In dit onderzoek is in ratten gekeken naar het verband tussen een afwijkende hartstofwisseling en voeding.
De onderzoekers zagen dat een dieet met veel vetten en koolhydraten leidt tot grotere spiercellen in het hart, en het hart werkte minder goed. Dat effect was bij de ratten wel kleiner dan de problemen die meestal bij mensen worden gezien. Een dieet met veel vet en meervoudig onverzadigde vetten (visolie) bleek juist te zorgen voor een betere stofwisseling en een betere hartfunctie.
Dit onderzoek toont aan dat er inderdaad een verband is tussen voedsel en hartproblemen bij diabetes type 2. Meer onderzoek is nodig om uit te zoeken hoe die hartproblemen kunnen worden voorkomen.
Onderzoeksinformatie
Projectnr: | 2003.00.029 |
---|---|
Status: | Afgerond |
Onderzoeker: | Prof. dr. M. Diamant |
Kosten: | € 250.000 |