Daarom minder frisdrank

man giet beker met frisdrank leeg
External video URL

Je hoort steeds vaker dat suiker uit suikerhoudende dranken extra slecht is voor je gezondheid. Waarom eigenlijk precies?

  • In suikerhoudende dranken als frisdrank zit veel energie uit suiker. De dranken verzadigen echter veel minder goed dan vast voedsel. Hierdoor wordt de energie die iemand inneemt met deze dranken vaak niet gecompenseerd door tijdens maaltijden minder te eten. Het drinken van suikerrijke dranken kan er dus voor zorgen dat je teveel energie binnenkrijgt waardoor je gewicht toeneemt.
  • Daarnaast worden de suikers uit dranken snel opgenomen waardoor ze zorgen voor hoge pieken in je bloedsuiker. Te vaak hoge pieken in je bloed vergroot het risico op insulineresistentie, wat kan leiden tot diabetes type 2.
  • Suiker uit frisdrank wordt deels in de lever verwerkt. Te veel suiker uit dranken kan leiden tot aanmaak van vetten in de lever, meer buikvet en vetten in het bloed. Allemaal factoren die het lichaam minder gevoelig maken voor insuline. De insuline werkt dan minder goed, waardoor de bloedsuiker stijgt. Dit proces kan leiden tot diabetes type 2.
  • Uit onderzoek komt naar voren dat de kans op diabetes type 2 met 20% stijgt als je 330 ml (1 blikje) suikerrijke dranken per dag drinkt. Daarom geeft de Gezondheidsraad het advies om zo min mogelijk suikerrijke dranken te drinken.
  • Wist je dat appelsap net zoveel suiker bevat als frisdrank en dus niet zo gezond is? Eet liever fruit in vaste vorm, dan krijg je meer vitaminen binnen (want die zitten vaak net onder de schil) en vezels (die pers je kapot als je er sap van maakt).

Hieronder vind je het suikergehalte van een aantal dranken en sappen op een rij. 

Download de frisdranklijst

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge!

7 dagen eten en drinken zonder toegevoegde suikers: dat is de Nationale Suiker Challenge. Meedoen is leuk, lekker en goed voor je gezondheid. Schrijf je gratis in en krijg ook de smaak te pakken!

Groente en fruit in de vorm van een ijsco