De rol van darmbacteriën bij diabetes type 1

Welke rol spelen darmbacteriën bij diabetes type 1? En hoe kunnen deze bacteriën als behandeling worden gebruikt? Poeptransplantatie via een slangetje in de neus zorgt dat je meer cellen overhoudt die insuline maken. Maar werkt deze behandeling ook via een capsule, dus een pil? Prof. dr. Max Nieuwdorp en zijn onderzoeksteam werken hieraan.
Onderzoeksinformatie
Bij diabetes type 1 valt je afweersysteem de cellen aan die het hormoon insuline maken, in de alvleesklier. Op dit moment weet niemand hoe je de aanval van het afweersysteem tegen deze cellen stopt én gaan deze insulineproducerende cellen dus kapot.
Afweer in de darmen
De bacteriën in je darmen (het microbioom) spelen een belangrijke rol bij je afweersysteem. Nieuwdorp en zijn team onderzochten daarom de darmbacteriën van mensen met diabetes type 1. In het onderzoek bleek dat mensen met diabetes type 1 andere darmbacteriën hebben dan mensen zonder diabetes. Ook is het afweersysteem in de darmen anders bij mensen met type 1.
De onderzoekers keken daarom of de darmbacteriën bij mensen met diabetes kunnen veranderen. Dit lukte. Hoe? Via een slangetje in de neus voerden ze een ‘poeptransplantatie’ uit, helemaal naar de darmen.
Deze poeptransplantatie helpt in ieder geval bij mensen die net de diagnose diabetes type 1 hebben gehad. De behandeling zorgt ervoor dat ze minder resterende cellen verliezen die insuline maken. Dit zorgt voor stabielere bloedsuikerwaardes. Nu onderzoeken ze verder of de behandeling ook werkt voor mensen die al langer dan vijf jaar diabetes type 1 hebben.
Van slangetje naar pil
Hoe werkt het precies? Prof. Nieuwdorp denkt dat sommige ‘poepstoffen’ in de dunne darm mogelijk het afweersysteem opnieuw kunnen resetten. En daarmee de aanval op de cellen remt. Het nadeel van darmbacteriën via een slang in de neus inbrengen, is dat het een ingrijpende behandeling is. Daarom heeft het team gezocht naar een andere manier om darmbacteriën in te brengen.
De onderzoekers hebben inmiddels iets bijzonders ontwikkeld, een speciale capsule. Ze testen nu of de darmbacteriën goed bewaard blijven in pilvorm. Nieuwdorp wil uiteindelijk pillen op maat ontwikkelen, zodat iedereen met diabetes de best mogelijke behandeling krijgt. Dit moet zorgen voor stabielere bloedsuikers, minder hypo’s en hypers en mogelijk minder complicaties.
Het Diabetes Fonds en stichting DON financieren dit onderzoek gezamenlijk.
Breng genezing dichterbij
Wil jij ook een beter leven voor mensen met diabetes? Maak dan meer onderzoek mogelijk naar de genezing van diabetes type 1.

Meer onderzoeken naar behandeling van diabetes type 1
Ontstressen van cellen die insuline maken

Allergische huidklachten bij een sensor of pomp voorkomen

Met nanomedicijnen de afweerreactie remmen

Meer bètacellen en een groter 'theezakje'

Doe een gift
- Maak meer onderzoek mogelijk
- Breng genezing dichterbij
- Voor een toekomst vrij van diabetes type 1