Peulvruchten
Peulvruchten zijn erg gezond, ze zitten vol vezels en calorieën. Bovendien kun je ze op allerlei verschillende manieren gebruiken.
Erwten, linzen en bonen worden ook wel peulvruchten genoemd. Het zijn geen groenten, maar zaden uit peulen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Groene erwten
- Spliterwten
- Kikkererwten
- Linzen
- Kapucijners
- Kidneybonen
- Bruine bonen
- Zwarte bonen
Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en kunnen worden gebruikt als alternatief voor vlees. Ze bevatten ook koolhydraten, maar dit zijn langzame koolhydraten. Peulvruchten verhogen de bloedsuiker minder snel dan snelle koolhydraten zoals wit brood en snoep, omdat er veel vezels inzitten.
Product | Koolhydraten in grammen | Kilocalorieën | Glykemische index |
Linzen (gekookt), 150 g | 17 | 148 | 5 |
Kikkererwten (gekookt), 150 g | 20 | 184 | 10 |
Kidneybonen (gekookt), 150 g | 22 | 160 | 8 |
Bruine bonen (gekookt), 150 g | 26 | 188 | 9 |
Peulvruchten goed voor je cholesterol
Het eten van peulvruchten verlaagt het slechte cholesterol in je bloed. Dat zegt de Gezondheidsraad. Zij raden aan om elke week peulvruchten te eten.
Wat kun je ermee?
Peulvruchten kun je op allerlei manier gebruiken. Maak chili van kidneybonen, voeg linzen toe aan je salade, gooi bruine bonen in je soep, of smeer kikkererwten als hummus op je brood.
Bekijk de recepten met kikkererwten of andere recepten met peulvruchten: