Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?
Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Wat betekent de uitslag van een bloedsuikertest precies?
Diederik Jekel legt in deze video in 1 minuut uit wat normale bloedsuikerwaarden zijn.
De bloedsuikerwaarden die genoemd worden in bovenstaand filmpje, horen bij iemand die in de afgelopen anderhalf tot twee uur gegeten heeft. Op zo’n moment zit er de meeste bloedsuiker in het bloed.
Heb je diabetes, dan is een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Je beperkt zo bijvoorbeeld problemen (complicaties) met ogen en nieren.
Uitslag bloedsuikertest
Of je diabetes type 2 hebt moet blijken uit een bloedsuikertest.
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
- Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes
- Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes
- Boven de 6,9 mmol/l - diabetes
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):
- Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes
- Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk
- Boven de 11 mmol/l - diabetes
Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.
Lees meer over het HbA1c-gehalte in je bloed.
Bloedonderzoek in het laboratorium
Of iemand diabetes heeft, blijkt uit een bloedonderzoek van een ziekenhuislaboratorium. In het laboratorium kunnen ze de bloedsuikerwaarden bepalen uit zuurstofarm bloed in de grote bloedvaten.
Bloedsuiker meten met een vingerprikje
Een test met een vingerprikje geeft een goede indicatie. In een druppel bloed wordt dan gemeten wat de bloedsuiker is op dat moment. De uitslag daarvan kan echter anders zijn, omdat de bloedsuiker gemeten in een vingertop anders is dan in een groter bloedvat. Bovendien hebben veel meters een kleine meetafwijking.
Wat is bloedsuiker of bloedglucose precies?
Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder.
Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig. Bij diabetes is dat evenwicht weg en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen.
Op diabetes.nl lees je meer over normale bloedglucosewaarden bij diabetes type 1 en normale bloedglucosewaarden bij diabetes type 2.