Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?

Je bloedsuiker of bloedsuikerwaarde is de hoeveelheid suiker in je bloed op een moment. Bloedsuiker is een ander woord voor bloedglucose. Wat betekent de uitslag van een bloedsuikertest precies?
Een hogere bloedsuiker kan betekenen dat je diabetes hebt, of meer kans hebt om diabetes te krijgen. Als er langere tijd te veel suiker in je bloed zit, is dit gevaarlijk voor je gezondheid. Je kan problemen krijgen in je lichaam, zoals schade aan je bloedvaten en zenuwen.
Uitslag bloedsuikertest
De huisarts controleert met een bloedsuikertest of je bloedsuiker te hoog is. Dit gebeurt vaak in de ochtend, als je nuchter bent. Nuchter betekent dat je de uren ervoor niets hebt gegeten of gedronken. De huisarts meet de bloedsuiker soms ook juist een paar uur na een maaltijd. Dan zit er de meeste bloedsuiker in het bloed. Is je bloedsuiker te hoog? Je krijgt dan vaak nog een tweede controle op een andere dag.
Bloedsuikerwaarde nuchter gemeten
Nuchter = je hebt in de acht uren daarvoor niets gegeten of gedronken, behalve water. Dit betekent je bloedsuikerwaarde als je nuchter was bij de prik:
- 6,0 mmol/l of lager: normale bloedsuiker. Je hebt waarschijnlijk geen diabetes.
- tussen 6,1 en 6,9 mmol/l: iets hogere bloedsuiker. Je hebt misschien prediabetes.
- 7,0 mmol/l of hoger: hoge bloedsuiker. Je hebt waarschijnlijk diabetes.
Bloedsuikerwaarde niet nuchter gemeten
Doe je een bloedsuikertest als je een of twee uur ervoor hebt gegeten? Je bent dan niet nuchter. Het is normaal dat er meer suiker in het bloed zit op dat moment. Dit betekent je bloedsuikerwaarde dan:
- 7,7 mmol/l of lager: normale bloedsuiker. Je hebt waarschijnlijk geen diabetes.
- tussen 7,8 en 11,0 mmol/l: iets hogere bloedsuiker. Je hebt misschien prediabetes.
- 11,0 mmol/l en hoger: hoge bloedsuiker. Je hebt waarschijnlijk diabetes.
Uitleg over bloedsuiker in een video
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel legt in deze video in 1 minuut uit wat normale bloedsuikerwaarden zijn. Goed om te weten: de waarden die hij noemt, horen bij iemand die in de uren daarvoor heeft gegeten.

Bloedsuiker meten met een vingerprik
De huisarts meet meestal je bloedsuiker door een vingerprik. Dit gebeurt met een druppeltje bloed uit je vinger. Soms onderzoekt iemand in een laboratorium je bloedsuiker. Dit laboratorium zit vaak in het ziekenhuis. Daarvoor is een klein buisje met bloed nodig. Zo is de bloedsuiker nog beter te bepalen. De uitslag laat zien of je wel of geen diabetes hebt.
Wat is de bloedsuiker?
Je lichaam haalt voedingsstoffen uit wat je eet en drinkt. Van sommige voedingsstoffen maakt je lichaam glucose, dit is een vorm van suiker. Je hersenen en spieren kunnen hierdoor goed werken. De glucose komt eerst in je bloed. Glucose in je bloed heet bloedglucose, of bloedsuiker. De bloedsuikerwaarde zegt hoeveel suikerdeeltjes in je bloed zitten. Dit tellen we in millimol per liter. Kort: mmol/l.
Wat is bloedsuiker of bloedglucose precies?
Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder.
Bloedsuikers bij diabetes
Normaal zorgt het lichaam voor precies genoeg suiker in het bloed. Niet te veel en niet te weinig. Als je diabetes hebt, lukt dit niet vanzelf. Je bloedsuiker wordt te hoog als je er dan niets tegen doet. Een hoge bloedsuiker is slecht voor je lichaam. Een bloedsuikerwaarde tussen 4,0 en 8,0 mmol/l is het beste bij diabetes. Dan blijft de kans op complicaties het kleinst. Complicaties zijn problemen in je lichaam, zoals schade aan je ogen, nieren en voeten.
Op diabetes.nl lees je meer over normale bloedglucosewaarden bij diabetes type 1 en normale bloedglucosewaarden bij diabetes type 2.
Wat je nog meer moet weten
Ontvang de gratis brochure 'Wat iedereen moet weten over diabetes' met:
- Wat is diabetes
- Waar moet je op letten
- Ook handig om aan anderen te laten lezen
