Het mediterrane dieet
Wie eet zoals mensen eten in landen rond de Middellandse Zee, is gezond bezig! Maar wat houdt eten volgens de mediterrane keuken in?
Mediterraans eten is wat ze traditioneel doen in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel:
- Verse groenten en fruit
- Peulvruchten zoals bruine bonen en linzen
- Olijfolie
- Noten en zaden
- Vis
- Kip
- Volkoren producten
- Met mate: rood vlees en melkproducten
Het mediterrane voedingspatroon is een goede keuze voor mensen met diabetes, laat onderzoek zien. Het kan de bloedsuiker stabieler houden en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom ook een goed idee voor mensen zonder diabetes!
Waarom gezond?
In groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten zitten naast vitaminen en mineralen ook veel vezels. Daardoor worden koolhydraten heel geleidelijk omgezet in bloedsuiker. In olijfolie, noten en vis zitten veel onverzadigde vetten, die gezond zijn voor hart- en bloedvaten.
Minder pasta en pizza
Let wel op: het mediterrane voedingspatroon is heel anders dan zoals wij hier ‘Italiaans’ eten met grote pizza’s en borden vol met pasta. Neem daar het liefst niet al te veel van…
Meteen aan de slag? Bekijk deze lekkere recepten uit de mediterrane keuken:
Lekker en gezond eten met diabetes?
Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':
- Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
- In heldere taal alle adviezen en tips
- Gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':
- Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
- In heldere taal alle adviezen en tips
- Gebruikt door diëtisten en zorgverleners