Veganis­tisch eten met diabetes

Veganistisch eten  met diabetes

Leefstijl is erg belangrijk bij diabetes, daarin speelt gezonde voeding een grote rol. Een veganistisch dieet waarbij je uitsluitend plantaardige voeding eet kan daar een bijdrage aan leveren. 

Veganistisch eten kan helpen om aan een gezond gewicht te komen en brengt ook veel gezondheidsvoordelen voor mensen met diabetes met zich mee. 

De voordelen van een veganistisch dieet


Een vegetarisch eetpatroon kan gunstige effecten hebben voor de gezondheid. Zo kan een vegetarisch eetpatroon zorgen voor een lager Hba1c, nuchtere bloedsuikerwaarde, LDL-cholesterol, lichaamsgewicht, BMI en middelomtrek bij mensen met diabetes. Ook lijkt het risico op hart- en vaatziekten lager. Er is in tegenstelling tot het vegetarisch dieet geen overtuigend bewijs dat een veganistisch voedingspatroon meer gezondheidsvoordelen geeft bij diabetes. 

Wat is plantaardige voeding?

Plantaardige voeding bestaat uit:

  • groente en fruit
  • volkorengraanproducten (zoals volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout)
  • peulvruchten (zoals bonen, kapucijners, kikkererwten en linzen)
  • zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals aardappelen, zoete aardappelen en cassave)

Deze producten zijn onderdeel van een gezond veganistisch voedingspatroon.

Lees het etiket

In sommige producten zitten dierlijke ingrediënten terwijl je dat niet zou verwachten. Voorbeelden hiervan zijn vitamine D3 in margarine, dierlijke toevoegingen in sommige groenten uit blik en soms wolvet van schapen in kauwgom. Voor veel van deze producten is er een variant die geen dierlijke stoffen bevat, controleer hiervoor de ingrediëntenlijst op het etiket.

Waar moet je op letten?

Wanneer je volledig plantaardig eet zijn er vitaminen en mineralen waar je sneller een tekort aan kunt krijgen. Dit zijn vitamine B12, ijzer en calcium. IJzer komt veel voor in groene bladgroenten, volkorengraanproducten en producten van sojabonen zoals tofu. Calcium en B12 worden vaak toegevoegd aan sojadranken en sojayoghurt.

Het is bij een volledig plantaardig voedingspatroon aan te raden om vitamine B12 te slikken. Ook kan het verstandig zijn om een keer per jaar je bloed te laten onderzoeken op vitamine B12, ijzer- en calciumwaarde om te controleren of je misschien (risico op) tekorten hebt.

Praktische voorbeelden

Iemand die volledig plantaardig eet kan bijvoorbeeld ontbijten met havermout gemaakt met sojamelk, of sojayoghurt met fruit of volkoren muesli. Als lunch kun je een paar volkorenboterhammen of crackers eten met als beleg hummus, avocado of groentespread, of een salade maken met bijvoorbeeld spinazie, gegrilde groente en tofu. Als avondeten kun je denken aan een Mexicaanse bonenschotel met mais en avocado of een stamppot met zongedroogde tomaat of noten in plaats van spekjes.

Heb je diabetes en wil je plantaardig gaan eten? Doe dit dan met begeleiding van een diëtist. 

Plantaardig en veganistisch, wat is het verschil?

Als je plantaardig eet, ben je niet direct een veganist. Veganisten eten volledig plantaardig en gebruiken ook geen leer of cosmetica waar dierproeven voor zijn gedaan. Iemand die bijvoorbeeld wel leer gebruikt, maar geen dierlijke producten eet, eet plantaardig en is geen veganist.

Verschil met vegetarisch

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, zoals vlees, vis, gevogelte en gelatine, maar wel producten waar dieren voor zijn gebruikt, zoals eieren, melk, kaas en honing. Wanneer je veganistisch eet gebruik je geen producten van gedode dieren én geen producten waar dieren voor zijn gebruikt. 

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes

Bekijk hieronder onze plantaardige recepten:

Fruitsalade met water­meloen en komkom­mer

Voedingswaarden

50
kcal
10,1
g kh
0,2
g vet
Schaal met fruitsalade van watermeloen, komkommer, blauwe bessen en munt.

Gerooster­de noten met cacao en kaneel

Voedingswaarden

180
kcal
3,6
g kh
15,6
g vet
Bakje met noten met cacao en kaneel

Minestrone­soep

Voedingswaarden

198
kcal
31,2
g kh
1,6
g vet
Minestronesoep  met tomaat, wortel, bonen

Knäcke­bröd met tomaat en basilicum

Voedingswaarden

161
kcal
20
g kh
6,4
g vet