Margot van Hulsteijn

Philips en het Diabetes Fonds werken al jaren samen om bij te dragen aan een gezondere wereld, met aandacht voor preventie. Nu vinden beide organisaties de tijd rijp om het belang van goede mondzorg weer op de kaart te zetten. We voelen Margot van Hulsteijn (Marketing Directeur van Philips) aan de tand over deze bijzondere samenwerking.

Hoe is de samenwerking met het Diabetes Fonds tot stand gekomen?

Als gezondheidstechnologiebedrijf zijn wij gefocust op het verbeteren van levens via impactvolle innovaties zoals Philips Sonicare. Samen met het Diabetesfonds maken we ons zorgen over het groeiend aantal chronisch zieke mensen in Nederland. Daarom stimuleren we laagdrempelige gedragsverandering om complicaties bij mensen te voorkomen. Dit is in lijn met de Sustainable Development Goals 3.4 waar we ons aan hebben gecommitteerd.

Meerdere onderzoeken laten een verband zien tussen ernstige tandvleesontsteking en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Mensen met diabetes hebben vaker mondklachten. Zo hebben ze meer problemen met hun tanden en tandvlees én gevoeliger voor ontstekingen in de mond. Daarom waren we het ook snel eens dat er meer aandacht moet komen voor mondzorg. We hebben de handen ineengeslagen en willen samen zoveel mogelijk impact maken.

Kun je iets vertellen over de samenwerking?

Philips is strategisch partner van het Diabetesfonds. Dit betekent dat we ernaar streven om langere termijn impact te maken door middel van ons gezamenlijke meerjarenplan. In het eerste jaar gaan we vooral veel dingen samen uitproberen. Wat werkt wel? En wat werkt minder goed? Wat ik heel prettig vind aan onze samenwerking is dat we pragmatisch aan de slag gaan en samen zoveel mogelijk willen leren, evalueren en eventueel bijsturen.

Wat zijn de doelen in het eerste jaar?

In eerste instantie willen we mensen in Nederland bewustmaken dat goede mondzorg erg belangrijk is. Vaak wanneer mensen klachten beginnen te krijgen aan hun gebit, is het al te laat. Wij willen daarom mensen ervan bewustmaken dat preventie van belang is. In het bijzonder bij mensen met diabetes kan het bijdragen aan een betere regulatie van bloedsuikerwaarden bij tandvleesontsteking.

Een kleine gedragsverandering nu, 2x2 minuten poetsen per dag en tussen de tanden schoonmaken, kan mondproblemen in de toekomst voorkomen. Bij voorkeur elektrisch, omdat je zo meer plak verwijdert dan met een handtandenborstel. Bovendien geven onze elektrische tandenborstels aan wanneer de 2 minuten voorbij zijn, iets wat met een handtandenborstel wat lastiger te bepalen is.

Wat willen jullie nog meer bereiken?

Ook de professionals in de mondzorg zijn een essentiële schakel in zowel bewustwording als gedragsverandering. Tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistenten kunnen helpen om prediabetes en diabetes type 2 vroegtijdig op te sporen, maar ook om complicaties te behandelen en daarmee erger te voorkomen. Als ze bijvoorbeeld vermoeden dat iemand (pre)diabetes heeft, dan kunnen ze een patiënt motiveren om bloed te laten prikken bij de huisarts.

Hoe eerder je prediabetes of diabetes type 2 opspoort, hoe eerder zorgprofessionals iemand gericht kunnen helpen. Daarvoor is het is belangrijk dat mondzorgprofessionals weten waar ze op moeten letten bij hun patiënten én hoe ze de patiënten het beste kunnen behandelen en adviseren. We organiseren informatiesessies voor professionals en studenten om hen hierover te informeren en het gesprek aan te gaan.

Wat is de stip op de horizon?

Allereerst dat heel Nederland 2x2 minuten per dag poetst als onderdeel van een goede mondgezondheidsroutine. Daarnaast willen we dat mondzorg een vast onderdeel wordt in de ketenzorg voor mensen met diabetes. Mondzorgprofessionals kunnen diabetes type 2 en pre-diabetes opsporen en door hen te koppelen aan de ketenzorg kunnen complicaties nog sneller worden behandeld. Dus: poets 2x2, doe jij mee?

Interesse in een partnerschap?

Neem contact op met Barbara Féres via partnerschappen@diabetesfonds.nl 
of bel (033) 303 2087 Zij vertelt je graag alles over de mogelijkheden.

Neem contact op met Barbara Féres via partnerschappen@diabetesfonds.nl 
of bel (033) 303 2087 Zij vertelt je graag alles over de mogelijkheden.