Verschillende wandelende mensen, waarvan je het hoofd niet ziet, in een drukke straat

Steeds meer mensen krijgen diabetes. Natuurlijk groeit de bevolking, en worden we steeds ouder. Maar de maatschappij wordt ook steeds ongezonder en dat vergroot de kans op diabetes type 2. Hoe voorkomen we dat? Daar doen we onderzoek naar. Ook vertalen we opgedane kennis naar de praktijk, om mensen te helpen de kans op diabetes te verkleinen.

Gezonder leven verkleint het risico op diabetes type 2 met de helft. Maar hoe doen we dat? Onze maatschappij van gemak verleidt ons tot ongezond eten en weinig bewegen.

Dit willen we bereiken

 

Gezonde omgeving

De ideale wereld is een omgeving waarin de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Zodat we automatisch gezondere keuzes maken en geen diabetes type 2 krijgen. Binnen de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie hebben we de krachten gebundeld om hieraan bij te dragen. Ons gezamenlijke doel is het invoeren van belasting op suikerhoudende dranken.

Helpen gezonder te leven

We doen er alles aan om die gezonde keuze makkelijker te maken, maar tot die tijd willen we de consument handvaten geven om zelf aan de slag te gaan met een gezondere leefstijl. Via onze website en diverse campagnes bieden we op een laagdrempelige manier informatie, tips en adviezen.

Onderzoek

Verder onderzoeken we wat nog meer het risico op diabetes verkleint. En willen we iedereen met een groter risico op diabetes zo vroeg mogelijk opsporen, om op tijd in te grijpen. We kunnen de andere vorm van diabetes, type 1, nog niet voorkomen. Daar wordt wel onderzoek naar gedaan, door eerst te bekijken hoe diabetes type 1 precies ontstaat. Meer over onderzoek naar diabetes type 1.

Aandacht voor minder suiker

Nederland kent 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2 en wekelijks komen er 1.000 mensen met diabetes bij. Ruim de helft van de volwassenen heeft overgewicht en daarmee een verhoogd risico op diabetes type 2. Het nuttigen van veel toegevoegde suikers levert daar een grote bijdrage aan, aangezien ze voornamelijk zitten in producten die we niet nodig hebben om gezond te blijven. Daarom zet het Diabetes Fonds zich in om de gezonde keuze makkelijker te maken.

Zo ver zijn we

Er is al veel onderzoek gedaan naar de preventie van diabetes type 2. Dit hebben we al bereikt:

  • Een studie onder duizenden mensen toont aan dat gezonder eten en meer lichaamsbeweging de kans op diabetes type 2 met de helft verkleint. Ook metformine (verlaagt de bloedsuiker) kan het risico bij deze groep verkleinen, maar heeft minder effect dan meer bewegen en gezond eten.
  • Uit onderzoek is bekend wat het risico op diabetes vergroot: overgewicht, weinig beweging, erfelijkheid, roken, hoge bloeddruk en leeftijd. Met deze kennis is de diabetes risicotest ontwikkeld, waarmee mensen met een hoog risico kunnen worden opgespoord.
  • Hart- en vaatziekten en nierziekten hangen vaak samen met diabetes. Om het risico op alle drie de ziekten tegelijk te testen, is een nieuwe test ontwikkeld: www.persoonlijkegezondheidscheck.nl. Mensen met een verhoogd risico op deze ziekten kunnen samen met hun huisarts maatregelen nemen om het risico te verkleinen.
  • Uit onderzoek blijkt dat allerlei vormen van beweging diabetes kunnen voorkomen. Beweging is ook goed voor mensen die al diabetes hebben. Het verbetert de werking van insuline, en dus de bloedsuiker.

Wat is de volgende stap?

We weten uit onderzoek dat beweging en voeding het risico met de helft kan verlagen. Maar er is nog heel veel wat we niet weten...

  • Hoe sporen we mensen met een hoog risico op diabetes beter op?
  • Wat is de rol van genetische aanleg? En van de leefomgeving?
  • Hoe kunnen we mensen met een hoger risico op diabetes stimuleren om gezonder te gaan leven? Kunnen familie of vrienden daar een rol in spelen?

Heb je vragen over onze extra focus op suiker? Hieronder zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Het gaat vooral om het teveel aan suiker, de toegevoegde suikers, die we binnenkrijgen via producten die we niet nodig hebben om gezond te blijven. Denk aan koek, snoep, frisdranken. Daarnaast worden ook aan producten zoals pastasauzen en kruidenmixen vaak suikers toegevoegd. In dit soort producten zitten vaak naast suikers ook veel calorieën, vetten en weinig goede voedingsstoffen. Als je deze producten vaak eet, dan krijg je (ongemerkt) te veel suikers en calorieën binnen en mogelijk te weinig voedingsstoffen. Dat is niet goed voor je gezondheid, je verhoogt hiermee de kans op overgewicht en daarmee het risico op diabetes type 2.

Te veel suiker is voor niemand gezond, voor mensen met en zonder diabetes type 1 of 2. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld een verband tussen toegevoegde suikers en een toename in hart- en vaatziekten. Doordat je meer calorieën binnenkrijgt, neemt de kans op overgewicht en vetten in het bloed toe. Daarnaast leidt te veel suiker uit frisdranken en vruchtensappen ook nog tot aanmaak van vetten in de lever. Dat maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline, en kan leiden tot schommelende bloedsuikers. 

Inderdaad is suiker voor mensen met een hypo heel belangrijk. Op dat moment is belangrijker om snel de bloedsuikerspiegel te verhogen dan de nadelige effecten van suiker. Wel wordt meestal aangeraden om niet meer suiker dan nodig te nemen tijdens of na een hypo, omdat de bloedsuikerspiegel dan juist weer te veel naar boven kan doorschieten en je daar weer beroerd van wordt.

Stel je vraag dan gerust, e-mail naar info@diabetesfonds.nl of bel (033) 4622055. (op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur).

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Connel / Shutterstock.com