Minder suiker, maar nog niet volgens de richtlijnen
Nederlanders krijgen gemiddeld minder suiker binnen, zo blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Een ontwikkeling die het Diabetes Fonds uiteraard toejuicht. Maar hoewel de suikerinname tussen 2012 en 2016 is gedaald ten opzichte van de periode 2007 – 2010, past hier wel een kanttekening bij. Met name kinderen en jongvolwassenen krijgen dagelijks nog te veel suiker binnen. Ook de hoge frisdrankconsumptie baart zorgen.
Te hoge suikerinname door frisdrank
Eén van de richtlijnen die volgens het RIVM het minst door mensen wordt gevolgd is die van suikerhoudende dranken. ‘Een zorgwekkende conclusie’, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. ‘Juist omdat onderzoek aantoont dat het drinken van frisdrank de kans op overgewicht en diabetes type 2 vergroot.’
Nederlandse volwassenen drinken wekelijks 2,3 liter aan suikerhoudende dranken. Ruim 1,8 liter hiervan wordt genuttigd in de vorm van frisdrank. Kinderen krijgen per week zelfs bijna 4 liter aan frisdrank binnen, zo blijkt uit de VCP. Ter illustratie: 4 liter cola is gelijk aan 106 suikerklontjes. ‘En dat terwijl de kans op diabetes type 2 al met 20% stijgt als je dagelijks een blikje frisdrank van 330 ml drinkt’, aldus Dessing.
Ruim boven suikermaximum
Naast frisdrank dragen ook vruchtensappen, snoepgoed en suikerhoudende zuivelproducten sterk bij aan de suikerinname. Hierdoor krijgen vrouwen in de leeftijdscategorie 19 tot en met 30 jaar dagelijks gemiddeld 67,6 gram aan vrije suikers* binnen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximum van 50 gram adviseert. Mannen in dezelfde leeftijdscategorie consumeren dagelijks 90,7 gram vrije suikers. Dit is ruim 7 suikerklontjes boven het WHO-maximum.
Mannen en vrouwen van 31 tot en met 50 jaar krijgen minder vrije suikers binnen, maar kunnen met 57 gram (vrouwen) en 75.5 gram (mannen) nog niet voldoen aan de richtlijnen.
Minder suiker tijdens Nationale Suiker Challenge
Uit de RIVM-cijfers blijkt dat als we snoepgoed en suikerhoudende dranken uit ons dagmenu zouden schrappen, onze inname van vrije suikers met ruim 50% wordt teruggedrongen. Bewustwording en het bieden van ondersteuning om de suikerinname te beperken blijft daarom belangrijk voor het Diabetes Fonds. ‘Niet voor niets staat deze week in het teken van de Nationale Suiker Challenge, waarmee we Nederland oproepen en helpen om een week lang te eten en te drinken zonder toegevoegde suikers’, aldus Dessing, die met positieve blikt uitkijkt naar de volgende VCP.
Ze vervolgt: ‘Mannen en vrouwen boven de 50 jaar doen het volgens de laatste peiling bijvoorbeeld erg goed. De mannen zitten slechts 2,8 gram boven het WHO-advies, vrouwen zitten er zelfs iets onder. En met ruim 30.000 Suiker Challenge-deelnemers hopen we meer mensen bewust te maken van het belang van minder suiker. Hopelijk is dat terug te zien in de volgende peiling.’
*Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Meer over de VCP op https://www.wateetnederland.nl/