Diabetes genezen met regeneratieve geneeskunde
Morgen wordt in het LUMC het startschot gegeven voor RegMed XB, een nieuw samenwerkingsverband voor regeneratieve geneeskunde. Met een startbudget van 25 miljoen euro trekken universiteiten, het Diabetes Fonds, bedrijven en overheid samen op.
In Nederland lijden miljoenen mensen aan een chronische ziekte zoals diabetes, nierziekten of artrose. Onderzoek naar diabetes richt zich vaak op het bestrijden of behandelen van symptomen. De partners binnen RegMed XB willen meer dan dat. Met regeneratieve geneeskunde werken ze aan het genezen van mensen met diabetes type 1 door het herstellen van de beschadigde insulineproducerende cellen.
Therapie tegen diabetes type 1
Prof. dr. Eelco de Koning (LUMC) leidt onderzoek naar oplossingen voor mensen met diabetes type 1 zodat zij geen of veel minder insuline hoeven te spuiten. De onderzoekers werken aan een therapie waarbij nieuwe, lichaamseigen cellen die insuline produceren in het lichaam worden gebracht. Een constructie van biomaterialen moet de nieuwe cellen beschermen tegen de afweerreactie van het lichaam.
Uitzicht op genezing
Initiatiefnemer RegMed XB, de Maastrichtse universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk: “Wat je wilt is behandelen vervangen door écht herstel en dat doet regeneratieve geneeskunde. Met dit samenwerkingsverband sturen wij aan op het versnellen van wetenschappelijke doorbraken.”
25 miljoen voor eerste fase
Het onderzoek binnen RegMed XB bestaat uit drie onderzoekslijnen, waarvoor in de eerste fase 25 miljoen euro beschikbaar is. Onderzoekers van het LUMC, Universiteit en UMC Utrecht, Universiteit en UMC Maastricht en de TU Eindhoven werken hierin samen. Het Diabetes Fonds, stichting DON, de Nierstichting en het Reumafonds hebben een actieve rol in de ontwikkeling, evenals bedrijven.