Genen voor zwangerschapsdiabetes ontdekt
Vrouwen kunnen genetische aanleg hebben die hen meer risico geeft op zwangerschapsdiabetes. Dat komt uit Amerikaans onderzoek. Die zwangerschapsdiabetes-genen hebben invloed op hoe het lichaam de bloedsuiker regelt.
Zwangerschapsdiabetes brengt risico’s met zich mee voor moeder en kind. Zowel tijdens de zwangerschap als bij de geboorte. Dat komt door de hoge bloedsuikers. Bovendien krijgt de helft van de moeders binnen een paar jaar daarna diabetes type 2. Ook de baby’s hebben daar later zelf meer kans op. Daarom is het belangrijk dat de bloedsuiker tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk onder controle is. Een hoop gedoe voor een zwangere met diabetes!
Twee boosdoeners
Onderzoekers uit Chicago bekeken bij ruim 4000 vrouwen allerlei verschillende genen. Vooral twee daarvan blijken van alles te doen met de bloedsuikerspiegel en insuline. Tijdens de zwangerschap, maar daarbuiten niet. Voor de liefhebber: het gaat om variaties op HKDC1 en BACE1. We kennen overigens ook al andere dingen die de kans op zwangerschapsdiabetes vergroten, zoals overgewicht en weinig bewegen. Maar in combinatie met deze genen is de kans nog beter te voorspellen.
Toekomst: testen
Wat kunnen we met deze kennis? In de toekomst zou het handig zijn als een vrouw al weet of ze die genen heeft voordat ze zwanger wordt. Dan kan zij samen met zorgverleners extra opletten of maatregelen nemen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen. We weten nog niet of deze genen daarna nog een rol blijven spelen bij de veel grotere kans op diabetes type 2 die de vrouwen hebben.
> Meer over zwangerschapsdiabetes