Het coronavirus (COVID-19) en diabetes: 6 vragen en antwoorden
COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Wat betekent dit voor mensen met diabetes? Internist-endocrinoloog Hanno Pijl (LUMC) beantwoordt zes vragen voor het Diabetes Fonds.
Bekijk hier de laatste informatie over het coronavirus en diabetes
Er komen nog steeds veel vragen binnen bij het Diabetes Fonds over COVID-19. Bekijk hiervoor coronavirus en diabetes
Eerdere reactie vann prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC);
1. Lopen mensen met diabetes meer risico bij corona?
Mensen met diabetes lopen dezelfde kans op besmetting met het coronavirus als mensen zonder diabetes. Daar zit dus geen verschil in. Wel is het zo dat sommige mensen met diabetes meer kans hebben op ernstige klachten door het virus. Hierbij gaat het alleen om mensen met diabetes met een moeizame bloedsuikerregulatie, of die al een verzwakte gezondheid hebben door complicaties.
Over het algemeen geldt ook: hoe ouder je bent, hoe groter de kans is op ernstige gevolgen door COVID-19.
2. Hoe kun je als diabetespatiënt het coronavirus krijgen?
Op dezelfde manier als iemand zonder diabetes. Dus na contact met iemand die is besmet met het coronavirus. De route van besmetting is gelijk aan die voor mensen zonder diabetes. Als je in de risicogroep valt dan is het goed om extra voorzichtig te zijn.
Informatie over de maatregelen vind je op de website van het RIVM.
3. Als iemand met diabetes het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?
De klachten door het coronavirus zijn voor mensen met diabetes hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Kwetsbare mensen lopen mogelijk wel meer risico op ernstige klachten en gevolgen bij corona.
Belangrijk om te weten is dat niet alle mensen met diabetes behoren tot de risicogroep. Alleen mensen met diabetes met een moeizame bloedsuikerregulatie of die al een verzwakte gezondheid hebben door complicaties behoren tot de risicogroep. Ook het hebben van andere ziekten en heel ernstig overgewicht maken je kwetsbaarder voor de gevolgen van het virus.
Wanneer iemand met diabetes goed is ingesteld en geen complicaties heeft, dan heeft die persoon door zijn/haar diabetes geen hogere kans op ernstige klachten bij corona.
4. Wat kun je als diabetespatiënt doen om besmetting te voorkomen?
Voor iedereen, met of zonder diabetes, gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen. Vermijd drukte, hou altijd minstens anderhalve meter afstand van andere mensen en was je handen regelmatig. Wanneer je in de risicogroep valt dan is het goed om extra voorzichtig te zijn. Aanvullende adviezen voor mensen in de risicogroep zijn te lezen op de website van het RIVM.
Daarnaast is het belangrijk om je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Daarbij helpt het om genoeg te bewegen en gezond te eten, zo veel mogelijk stress te beperken en regelmatig en genoeg te slapen. Ook is het goed om te stoppen met roken. Gezond leven houdt je weerstand op peil, je wordt dan minder snel ziek.
5. Met welke klachten moet je de huisarts bellen?
Het advies van het RIVM is momenteel om de huisarts te bellen: als je koorts hebt (meer dan 38 graden) en/of benauwd bent. Ook adviseert het RIVM om de huisarts te bellen wanneer je ouder bent dan 70 jaar, chronisch ziek bent of minder weerstand hebt in combinatie met koorts. Het is belangrijk om niet naar de huisarts toe te gaan maar om te bellen.
6. Mijn bloedsuiker is niet goed ingeregeld op het moment. Loop ik dan meer risico en hoeveel zorgen moet ik me maken?
Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedsuikers de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen voor de verhoogde gevoeligheid voor infecties van mensen met diabetes. Het is daarom belangrijk om je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Maar er is geen reden om veel zorgen te hebben als je soms niet goed bent ingeregeld. Het is zeker niet zo dat het afweersysteem dan helemaal niet meer werkt.
Bekijk de laatste informatie over corona en diabetes
Laatste update van dit artikel: 22 december 2020
Foto: Shutterstock: Image Point Fr