Kou lijden voor een betere bloedsuiker?
Een koudere omgeving verbetert de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2. In elk geval in een eerste proef door wetenschappers van de Universiteit van Maastricht. De resultaten staan in het vakblad Nature Medicine.
Tijdens een hittegolf verlangen we allemaal wel eens naar wat koelte… Maar hoe is het om dagelijks tot 6 uur door te brengen in 14-15 graden Celsius? Dat deden 8 vrijwilligers met diabetes type 2 in Maastricht, gedurende 10 dagen.
Betere bloedsuiker
De onderzoekers verwachtten dat het lichaam meer bloedsuiker verbrandt tijdens kou, doordat bruin lichaamsvet dan in actie komt. Dat wilden ze meten. En inderdaad verbeterde de bloedsuikerspiegel. Maar meer en anders dan verwacht: niet via bruin vet maar door een onverwachte truc van de spieren!
Gevoeliger voor insuline
In de kou reageerden de spieren bijna de helft (43 procent) beter op het hormoon insuline, waardoor ze meer suiker uit het bloed opnamen. Want insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel, maar mensen met diabetes type 2 zijn ongevoeliger voor insuline. Daardoor blijft hun bloedsuikerspiegel vaak te hoog.
Therapie van de toekomst?
Voor het eerst is bewezen dat een koude omgeving bij diabetes type 2 helpt om de bloedsuikerspiegel te regelen. Nu willen de onderzoekers bekijken hoe lang en hoe vaak je eigenlijk in de kou moet zitten, en hoe spieren hun trucje precies doen. Want wie weet kunnen we spieren dat ook op een andere manier laten doen, zonder kou. Dat betekent dan een nieuwe behandeling voor diabetes type 2.