Let op met vruchtensap
Veel mensen drinken sapjes als vervanger voor fruit, en kinderen krijgen het vaak als ‘gezond drankje’. Maar schijn bedriegt, zeggen Schotse onderzoekers: in vruchtensap zit evenveel suiker als in cola.
Onderzoekers van de Glasgow Universiteit lieten mensen met overgewicht een tijdje 500 ml druivensap per dag drinken, twee flinke glazen.
Na 3 maanden hadden de deelnemers een dikkere buik, en had hun lichaam meer moeite om suikers te verwerken. Dat is niet zo best voor je gezondheid: je loopt dan meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus ook niet handig voor mensen die al diabetes hebben.
Een glas suiker
Het rekensommetje van de onderzoekers is even schrikken: in een glas appelsap zit ongeveer evenveel suiker als in een glas cola of andere frisdrank met suiker. Om precies te zijn: 110-115 kilocalorieën en 26 gram suiker, dat zijn 5 tot 6 suikerklontjes. Bij de appelsap gaat het om suiker die van nature in de appels zit, maar omdat er heel wat uitgeperste appels in een glas zitten, is dat automatisch veel suiker.
Vers fruit
Ook al zijn de suikers in vruchtensap ‘natuurlijke vruchtensuikers’, je lichaam ziet het gewoon als suiker. Je kunt beter vers fruit eten, daar zit naar verhouding lang niet zo veel suiker in als in geperst sap. Bovendien krijg je dan ook vezels binnen, die de opname van suikers in het bloed vertragen.
Half glaasje
Ja, in vruchtensap zitten uiteraard ook vitaminen en mineralen. Maar dat weegt waarschijnlijk niet op tegen de nadelige gevolgen van al die suiker, zeggen de onderzoekers in The Lancet Diabetes and Endocrinology. Daarom adviseren zij om vruchtensap te beperken tot 150 ml per dag. Dat is ongeveer een half glaasje. > Krijg je van suiker diabetes?