Mensen met diabetes type 1 leven steeds langer
Goed nieuws voor mensen met diabetes type 1: gemiddeld leven zij steeds langer. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie. Dat komt deels door betere behandelingen en een betere diabeteszorg.
Tussen 1950 en 1980 zijn ruim negenhonderd mensen gevolgd die in deze periode diabetes type 1 hadden gekregen voor hun zeventiende jaar. De onderzoekers hebben binnen de studie twee groepen met elkaar vergeleken. Mensen die de diagnose kregen tussen 1950 en 1964, en tussen 1965 en 1980.
Eind 2009 is gekeken hoe het met de groepen ging. De mensen in de vroege groep hadden een gemiddelde levensverwachting van 53,4 jaar. De mensen in de late groep hadden daarentegen een levensverwachting van ruim 15 jaar meer: 68,8 jaar.
Verschillende veranderingen dragen bij aan deze hogere levensverwachting. Een kind met diabetes wordt tegenwoordig eerder opgemerkt dan vroeger, en de behandelingen verbeteren steeds. Veel kinderen stierven vroeger aan acute torenhoge bloedsuiker. Ze hadden in die tijden ook meer complicaties op korte en lange termijn. Patiënten kunnen in recentere jaren hun bloedsuiker beter meten en beter insuline toedienen. Ook is er een betere diabeteszorg. Door dit alles hebben minder mensen last van bijvoorbeeld nierproblemen.
De Amerikaanse onderzoekers vinden dat de nieuwe cijfers verzekeringsmaatschappijen moeten motiveren om hun premies aanpassen. De huidige premies voor mensen met diabetes type 1 zijn nog gebaseerd op verouderde levensverwachtingen.
Geplubliceerd in het vakblad Diabetes, juli 2012