Nieuwe link tussen diabetes en alzheimer
Door een verhoogde bloedsuiker in de hersenen gaat ook de productie van het alzheimereiwit amyloid-beta omhoog. Amerikaanse onderzoekers toonden in een studie deze nieuwe link tussen diabetes en alzheimer aan.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen met diabetes type 2 meer kans hebben op de ziekte van Alzheimer. Deze nieuwe studie laat één van de manieren zien hoe die link waarschijnlijk werkt. De onderzoekers vonden namelijk een nieuwe koppeling tussen de bloedsuiker en het eiwit amyloid-beta dat een hoofdrol speelt bij alzheimer.
Ontstaan van alzheimer
Naar amyloid-beta wordt veel onderzoek gedaan omdat te veel van dit eiwit leidt tot ophopingen, de zogeheten plaques. De plaques tasten na verloop van tijd steeds meer functies in de hersenen aan.
Gezonde bloedsuikerwaarden
Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuiker moeilijk onder controle houden. Zij zijn aangewezen op insuline of andere medicijnen om de hoeveelheid bloedsuiker binnen gezonde grenzen te houden. De wetenschappers zochten uit hoe belangrijk gezonde bloedsuikerwaarden zijn om schade aan de hersenen te voorkomen.
Te veel signalen
Een hoge dosis glucose zorgt ervoor dat hersencellen veel vaker signalen naar elkaar afvuren. Normaal gesproken zijn die signalen nodig om informatie door te geven. Te veel signalen in korte tijd leidt tot overproductie van amyloid-beta.
Een goed werkende alvleesklier zou een hoge bloedsuiker voorkomen door met behulp van insuline de bloedsuiker weer te verlagen. Lukt dit niet, zoals bij mensen met diabetes, dan kan dus overproductie van amyloid-beta ontstaan. Dit versnelt de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
Behandeling
Ook andere onderzoeken hebben verbanden tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer aangetoond. Zo lijkt ook de vaatschade die veroorzaakt wordt door hoge glucoseniveaus een rol te spelen. Volgens de onderzoekers helpt nieuwe kennis over die verbanden om het ontstaan alzheimer beter te begrijpen en behandelingen hierop af te stemmen.