Wat is het laatste nieuws op het gebied van diabetes? Wil je op de hoogte blijven over diabetes, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Filters:

17 AUG. 2015

Pubers met diabetes doen zorg liever zelf

Kinderen met diabetes beginnen rond hun 9e of 10e levensjaar met zelfzorg. Op de middelbare school doen zij inmiddels bijna alles zelf. Maar pubers houden hun bloedsuiker vaak minder goed in de gaten.
Lees dit nieuws
15 AUG. 2015

Paleodieet goed bij metabool syndroom

Mensen met een extra hoog risico op diabetes type 2 hebben baat bij het paleodieet. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek van twee onderzoekers van het LUMC in Leiden.
Lees dit nieuws
12 AUG. 2015

Darmen en diabetes type 1

Bacteriën in de darmen kunnen het afweersysteem dusdanig onder controle houden dat het geen diabetes type 1 meer veroorzaakt. Althans, bij muizen. 
Lees dit nieuws
4 AUG. 2015

Ontbijt goed voor bloedsuiker

Ontbijten is belangrijk: het voorkomt pieken in de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 2. Dat laten twee studies zien. Stevig ontbijten is zelfs het beste.
Lees dit nieuws
30 JUL. 2015

Molecuul ontdekt dat mogelijk rol speelt bij diabetes type 1

Zweedse onderzoekers denken dat een ontstekingsremmend molecuul veelbelovende vooruitzichten biedt voor de behandeling van diabetes type 1. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific...
Lees dit nieuws
30 JUL. 2015

Antioxi­danten helpen niet bij nier­problemen

Lange tijd dachten wetenschappers dat zogeheten antioxidanten nierschade door diabetes konden verhelpen. Dat blijkt niet te kloppen, volgens hoogleraar Kumar Sharma, die gespecialiseerd is in...
Lees dit nieuws
30 JUL. 2015

Snelle test voor zwangerschapsdiabetes

Wetenschappers hebben een nieuwe test voor zwangerschapsdiabetes ontwikkeld. Een eerste onderzoek met deze test laat zien dat de test goed werkt.
Lees dit nieuws
24 JUL. 2015

Vaak eetstoornis bij vrouwen met diabetes

In Canada heeft een derde van de meisjes en vrouwen met diabetes een eetstoornis. Dat komt door de focus op voeding en gewicht die diabetes met zich mee brengt. Zorgverleners moeten extra opletten.
Lees dit nieuws
21 JUL. 2015

Diabetes leidt tot angsten bij jongeren

Jongeren met diabetes type 1 maken zich vaak zorgen over een te hoge bloedsuiker. Of over prikken in het openbaar. Het idee dat ze voor de rest van hun leven moeten prikken is voor velen van hen...
Lees dit nieuws
20 JUL. 2015

Nieuwe behandelingen voor diabetische voet

Onderzoekers in verschillende landen zijn bezig met het genezen van diabetische voetproblemen. Twee nieuwe technieken om voetzweren te behandelen zijn in de maak.  
Lees dit nieuws
20 JUL. 2015

Stamcellen donor helpen bij oogproblemen diabetes

Stamcellen van iemand anders helpen beter dan eigen stamcellen bij oogproblemen veroorzaakt door diabetes. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een betere behandeling van deze complicatie van diabetes...
Lees dit nieuws
17 JUL. 2015

Start onderzoek naar nieuwe behandeling diabetes

Het AMC onderzoekt een mogelijk nieuwe behandeling van diabetes type 2. Het gaat om een endoscopie waarbij de binnenste slijmvlieslaag van de twaalfvingerige darm wordt verwijderd.
Lees dit nieuws