Tussendoor snacken verandert de hersenen
Het is zo lekker bij de koffie, die plak cake. Maar wie veel tussen de maaltijden door snackt, krijgt meer moeite om te stoppen met eten en daardoor eerder overgewicht. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers.
Meer dan de helft van de Nederlanders is te zwaar, terwijl het erg moeilijk blijkt om daar iets aan te doen. Onderzoekers Susanne La Fleur en Mireille Serlie van het Amsterdam Medisch Centrum zoeken naar verklaringen in de hersenen.
Stopsein verstoord
De onderzoekers lieten gezonde jonge slanke mannen tussen de maaltijden door snacks eten met veel vet en suiker. Na zes weken bleken hun hersenen minder serotonine aan te maken. Dit stofje zorgt ervoor dat je vanzelf stopt met eten als je genoeg hebt. Bij mannen die dezelfde zoete vette snacks aten maar dan juist bij de maaltijd, veranderde niets in het hoofd.
Dus als iemand vaak als tussendoortje bijvoorbeeld een gevulde koek neemt, eet hij eerder te veel bij de maaltijden. Want het is moeilijk om te stoppen met eten als je het idee hebt dat je nog trek hebt. Dezelfde combinatie van vet en suiker heb je trouwens ook bij een saucijzenbroodje met een glas gewone cola.
Comfort food
Hoe en waarom de hersenen zo reageren op de tussendoortjes wordt nu verder onderzocht. Wel is bekend dat suiker en vet het zogeheten beloningssysteem stimuleren in de hersenen. Daarom grijpen we bij stress graag naar snoep om ons beter te voelen. Ook willen onderzoekers weten of de hersenen weer normaal gaan werken als je de tussendoortjes schrapt.
Over dit onderzoek vertelden de onderzoekers op zondag 20 januari in Labyrint TV, waarin ook de link met Alzheimer of diabetes type 3 werd genoemd.