Veelbelovende ontdekking voor behandeling diabetes type 2
Het lichaamseigen hormoon FGF1 is veelbelovend als nieuw medicijn tegen diabetes type 2. Dat heeft een onderzoeker van het UMC Groningen ontdekt. Het Diabetes Fonds financierde het onderzoek en de resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het vakblad Nature.
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op het hormoon insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft. In het begin kunnen mensen hun bloedsuiker nog regelen met medicijnen die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline. Maar soms werken die na een tijdje niet meer genoeg en moet iemand insuline bij spuiten.
FGF1 bij muizen
FGF1 werd ontdekt toen bleek dat muizen zonder dit hormoon na een vet dieet sneller diabetes kregen. Het bleek dat FGF1 ervoor zorgt dat het lichaam beter reageert op insuline. Maar bij gezonde muizen heeft FGF1 geen effect. De onderzoekers wilden daarom testen wat er gebeurt als je muizen met diabetes type 2 injecteert met FGF1.
Bloedsuiker langer op peil
Het hormoon bleek hetzelfde te werken als insuline, maar veel langer. Eén injectie met FGF1 was genoeg om de bloedsuiker meer dan twee dagen op peil te houden, terwijl bij insuline het effect na enkele minuten verdween. Daarnaast kregen de muizen geen last van hypo’s, ongeacht de hoeveelheid FGF1 die werd ingespoten.
Gevoeliger voor insuline
Bovendien bleek dat langdurige behandeling met FGF1 niet alleen de bloedsuiker onder controle houdt. Het zorgt er ook voor lichaamscellen weer gevoeliger werden voor insuline. Insulineongevoeligheid is één van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2. Verder bleek dat er weinig bijwerkingen waren, terwijl dit bij de huidige medicijnen voor diabetes type 2 vaak wel het geval is.
Nu nog onderzoek bij mensen
Deze resultaten maken FGF1 veelbelovend als nieuw medicijn bij diabetes type 2; Jonker verwacht dat hij over twee jaar met een onderzoek bij mensen kan starten. Het huidige onderzoek is betaald door het Diabetes Fonds.