14 JUN. 2017

Zelf de bloedsuiker bijhouden levert geen voordeel op voor mensen met diabetes type 2 die alleen medicijnen slikken, zeggen Amerikaanse onderzoekers. De bloedsuiker en kwaliteit van leven verbeteren er niet door.

Negen van de tien mensen met diabetes type 2 gebruiken geen insuline maar slikken medicijnen, zoals metformine. Zij moeten alleen om de zoveel tijd hun bloedsuiker laten checken bij de huisarts. Sommige mensen zouden dit vaker willen, of hun bloedsuiker zelf thuis willen meten, maar is dit nodig?

Testgroepen

Tijdens de MONITOR Trial studie werden 450 mensen met diabetes type 2 ingedeeld in drie groepen. De ene groep mat de bloedsuiker zelf niet, de tweede groep mat één keer per dag en de derde groep mat één keer dag en kreeg daarnaast ondersteuning en aanmoediging via een internetprogramma.

Geen verschillen

Na een jaar waren er geen echte verschillen in de bloedsuikerwaarden tussen de drie groepen. De kwaliteit van leven was hetzelfde. Er waren geen opvallende verschillen in aantal hypo’s en ziekenhuisopnames. Ook was er geen verschil in het aantal personen dat over moest stappen op insuline.

Wel of niet zelf testen?

Als het niet nodig is om thuis te meten, dan scheelt dit een hoop vingerprikken, een hoop kosten en in sommige gevallen ook een hoop stress. Ondanks deze resultaten is het natuurlijk nog steeds belangrijk dat artsen per patiënt een zorgvuldige afweging maken of het nodig is om iemand zelf de bloedsuiker te laten meten.

Daarnaast kunnen mensen het zelf prettig vinden om zicht te hebben op hun bloedsuiker, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in wat voeding met hun bloedsuiker doet, en om een mogelijke verklaring te hebben als ze zich niet lekker voelen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.