'Ik gun haar zo dat het makkelijker wordt'
Wekelijks horen 1000 mensen dat ze diabetes hebben. Een ziekte die je zomaar kunt krijgen. Of je nu 88 bent, of net komt kijken. Babette weet daar alles van. Ze is pas 3 jaar oud en kreeg een jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar moeder Jennifer merkte dat ze steeds om drinken vroeg. Ook bleek ze te zijn afgevallen. Best raar, voor een meisje in de groei.
In het ziekenhuis kwamen ze erachter wat er mis was. Ze kreeg meteen een infuus, om verdere uitdroging te voorkomen. Net op tijd. Als ze later waren gegaan, had ze in coma kunnen raken. En thuis moest haar moeder haar gaan prikken. Elke dag. Niet fijn voor Babette, maar ook Jennifer had het er zwaar mee. Want het laatste wat je wilt is dat je je dochter pijn moet doen.
Na een tijdje drong de harde waarheid tot ze door: dit is het dan, en dit is voor altijd. Dat hakte er even stevig in. Gelukkig kreeg Babette een tijdje terug een insulinepomp. Met een sensor in haar bovenbeen kan dit apparaat zelf de benodigde hoeveelheid insuline toedienen. Deze sensor hoeft maar één keer in de week te worden ingeprikt. Nog steeds heel vervelend, maar nu is de pijn er tenminste niet meer elke dag.
Zorgen
Maar er zijn meer nadelen aan leven met diabetes. Babette kan niet naar kinderfeestjes, sporten is lastig, en ze mag nooit zomaar een snoepje of koekje. Zo wordt ze elke dag in haar vrijheid beperkt. Net als de rest van het gezin. Want alles wat Jennifer koopt of kookt, moet continu worden berekend. En dan zijn er nog de zorgen over later. Wat als Babette in de toekomst niet goed voor zichzelf zorgt? Als haar vriendinnen geen rekening houden met wat zij wel en niet mag eten? Daar ligt haar moeder soms wakker van.
Een lichtpuntje is de kunstalvleesklier, waarmee steeds betere resultaten worden geboekt. Misschien komt Babette daar wel voor in aanmerking als ze wat ouder is, hoopt haar moeder. Dat zou het leven veel makkelijker maken: ze krijgt dan eindelijk wat meer van haar vrijheid terug. Een grotere wens kun je als ouders niet hebben voor je kind. Jennifer: 'Ik gun haar zo dat het makkelijker wordt. Dat ze gewoon vrij op kan groeien.'
Nalaten
Jouw nalatenschap kan de doorbraak betekenen in de zoektocht naar genezing van diabetes. Want ook als je er niet meer bent, blijven wij ons iedere dag inzetten voor onderzoek naar de genezing van deze ziekte, en naar een betere kwaliteit van leven. Neem het Diabetes Fonds op in jouw testament. We zijn met elk bedrag geholpen.
Iedereen vrij van diabetes, ook Babette.
Daar vechten we voor.