Hoe ontsuiker je de keuken?
Ontsuiker je keuken! Trek eens een willekeurig keukenkastje open en pak het eerste product dat je ziet. Grote kans dat er toegevoegde suikers in zitten. Wij helpen je stap voor stap met het ontsuikeren van je keuken. In 5 stappen doe jij suiker in de ban.
Marloes ontsuikerde samen met Diabetes Fonds diëtist Kim brouwers in 5 stappen haar keuken. Benieuwd hoe dat ging? Bekijk bovenstaande video.
Waarom zit overal suiker in?
Voor je begint met de grote suikerdetox van je keuken is het goed om te weten waarom fabrikanten suiker toevoegen aan ons eten. Ten eerste is suiker natuurlijk lekker zoet, veel mensen zijn er dol op. Verschillende voedselfabrikanten gebruiken suiker daarom als smaakmaker. Daarnaast wordt suiker onder andere gebruikt als conserveermiddel en om meer textuur aan een product te geven
Suiker is goedkoop
Het grote voordeel voor de fabrikanten: suiker is goedkoop. Producten met veel toegevoegde suikers, zoals frisdranken, vruchtensappen, snoep en koek kunnen daardoor ook vaak voor lage prijzen worden verkocht. Universiteitshoogleraar Jaap Seidell stelt: 'Sterk bewerkt voedsel kan zo goedkoop geproduceerd worden doordat het in bulk wordt gemaakt van goedkope ingrediënten en de producten langdurig houdbaar zijn. Dat pak lange vingers kun je gerust over tien jaar nog opeten.'
5x handige ontsuikertips
1. Haal je keukenkastjes leeg
Start met het leeghalen van al je keukenkastjes. Zet alle voedingsmiddelen die je in je voorraadkast en koelkast hebt op de keukentafel. Een goed moment om gelijk even een sopje door de kastjes te halen, grote kans dat dát al een tijdje geleden is!
2. Check de ingrediënten
Bekijk de ingrediëntenlijst. Zie je hier ‘suiker’ of één van de schuilnamen tussen staan? Dan bevat het product toegevoegde suikers.
Leestip: Hoe lees je een etiket?
3. Maak een 2-deling
Verdeel de producten in 2 categorieën: met en zonder toegevoegde suikers. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een boodschappentas of -krat.
4. Beoordeel de producten kritisch
Bekijk de producten kritisch en stel jezelf de volgende vragen:
- Ken ik een gezonder alternatief?
- Staat ‘suiker’ of één van de schuilnamen van suiker bij de eerste ingrediënten vermeld?
Nee? Zet terug in je kast
Ja? Zet product apart en ga door naar de volgende vraag. - Heeft dit product verder nog nuttige voedingsstoffen? Of wil je het om een andere reden tóch bewaren?
Ja? Zet terug in je kast, maar liever niet in het zicht.
Nee? Producten die je liever niet meer terug in je keukenkast zet kun je eerst opmaken en weggooien. Of nog beter: aan de buren geven of doneren aan de voedselbank.
5. Ruim de kastjes weer in
Zet alle boodschappen weer terug in de kast. Houd rekening met de plek van producten die je vaak gebruikt en producten die minder vaak gebruikt (of wil gebruiken). Zet bewerkte producten bovenin een kastje of op een plek waar je het niet zo snel ziet. En zet gezonde producten vooraan in het zicht. Zo maak je sneller de gezonde keuze.