Waarom zit overal suiker in?
Veel voedingsmiddelen bevatten toegevoegde suikers, omdat suiker een vrij goedkoop middel is dat volume en textuur aan een voedingsproduct geeft. Daarnaast kan suiker worden gebruikt als conserveermiddel.
Veel fabrikanten voegen suiker toe
Niet zo vreemd dus, dat veel voedselfabrikanten suiker in hun eten en drinken verwerken. Naast dat suiker textuur geeft en voeding conserveert, is het natuurlijk lekker zoet. Daarom gebruiken veel fabrikanten suiker als smaakversterker. Niet alleen in snoep en frisdrank, maar ook in chips en saus.
Overzicht functies suiker
Suiker kan verschillende functies hebben, waaronder:
- Zoetstof
- Smaakmaker
- Vulmiddel
- Conserveermiddel
- Gelvormer
- Stabilisator
- Kleurmiddel
- Structuur
Suiker is goedkoop
Maar naast alle verschillende functies, is suiker gewoon erg goedkoop. Producten met veel toegevoegde suikers, zoals snoep en koek, worden meestal voor lage prijzen aangeboden. Een rol biscuits of een pak lange vingers: voor de lage prijs die de supermarkt rekent, kun je het nooit zelf maken.
Hoogleraar aan de VU Jaap Seidell stelt: “Sterk bewerkt voedsel kan zo ridicuul goedkoop geproduceerd worden doordat het in bulk wordt gemaakt van goedkope ingrediënten en de producten langdurig houdbaar zijn. Dat pak lange vingers kun je gerust, als je zo lang kunt wachten, over tien jaar nog opeten.”
Leestip: Wat is geraffineerde suiker?
Suiker als conserveermiddel
Suiker kan dus worden gebruikt als conserveermiddel. Met een hoge concentratie suiker is het mogelijk om een milieu te creëren dat zeer ongunstig is voor bacteriën en andere micro-organismen die voedingsmiddelen kunnen bederven.
Wil je vruchten conserveren, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze te konfijten. Konfijten, ook wel versuikeren genoemd, is het conserveren van fruit door het in te leggen in suiker. Een bekend gekonfijt product is jam.
Foto: Daisy Komen / daisykomen.com