Wat doet het Diabetes Fonds voor minder suiker?
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk voor gezondere bewerkte voedingsmiddelen. En dat is hard nodig, want deze voedingsmiddelen bevatten veel zout, verzadigd vet en suiker. Suiker heeft onze specifieke aandacht, want volwassenen in Nederland consumeren jaarlijks 20 kilo aan toegevoegde suikers en kinderen 26,5 kilo!
20 kilo toegevoegde suikers per jaar
Volwassen Nederlanders eten wekelijks gemiddeld bijna 400 gram aan toegevoegde suikers (99 suikerklontjes). Bij kinderen ligt die hoeveelheid zelfs nog hoger: wekelijks bijna 510 gram aan toegevoegde suikers (127 suikerklontjes). En dat terwijl toegevoegde suikers voornamelijk in producten zitten die we helemaal niet nodig hebben om gezond te blijven.
Leestip: Hoeveel suiker mag je per dag?
Te veel suiker geeft grotere kans op gezondheidsklachten
Nee, suiker is niet per definitie gezond of ongezond. Je hebt immers suiker nodig om te kunnen denken en bewegen. Maar als je veel en vaak producten met toegevoegde suikers eet, krijg je naast veel suikers mogelijk ook te veel calorieën en te weinig gezonde voedingsstoffen binnen. Hierdoor loop je meer kans op overgewicht en daarmee diabetes type 2.
Ook toont onderzoek aan dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% kan vergroten. Dit begint al bij één blikje suikerhoudende frisdrank per dag.
Leestip: Zo kun je diabetes herkennen
Het Diabetes Fonds gaat voor de gezonde keuze
Verborgen suikers, moeilijk leesbare etiketten, misleiding, verleiding: de gezonde keuze is niet vanzelfsprekend. Wij willen de gezonde keuze makkelijk maken voor iedereen. En daarom maken we ons sterk voor minder suiker in bewerkte voedingsmiddelen.
Zo zijn we met ons speerpunt Gezonder Leven actief op tal van fronten. Van (online) voorlichting, grote landelijke campagnes als de Suiker Afkickkliniek, Nationale Suiker Challenge en gesprekken met voedselproducenten tot aan de lobby in Den Haag.
31.000 petities voor minder suiker
'Halve maatregelen', onze campagne van eind 2017, resulteerde in ruim 31.000 ondertekende petities voor minder suiker die door directeur Hanneke Dessing werden aangeboden bij de politiek in Den Haag. Ook werd naar aanleiding van de campagne gesproken met diverse partijen uit de voedingsindustrie om samen te komen tot gezondere producten met minder suiker.
De succesvolle Suiker Terugroepactie was het vervolg op 'Halve maatregelen'. Hoe deze campagne is verlopen lees je hier.
Intensief samenwerken
Wist je trouwens dat we intensief samenwerken met de Hartstichting, de Nierstichting, de Consumentenbond en vele andere partijen? Zo zijn we lid van de Samenwerkende GezondsheidsFondsen (SGF) en onderdeel van de Alliantie Stop kindermarketing.
Akkoord Verbetering Productsamenstelling
De eerste stap naar minder suiker in ons eten en drinken is gezet in 2014. Destijds heeft toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten met de voedingsmiddelenproducenten.
Het doel van het Akkoord is om voor 2020 de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) in bewerkte voedingsmiddelen te verminderen.
We zitten nooit stil
Ondanks het Akkoord maken we ons zorgen over de ambities en het tempo van de deelplannen die zijn afgesproken. Verschillende consumenten- en gezondheidsorganisaties concluderen dat de ambities van het Akkoord niet worden waargemaakt met de huidige werkwijze. We houden de ontwikkelingen continu in de gaten en ondernemen doelgericht actie wanneer nodig.
Wij willen de groei van diabetes type 2 stoppen
En dat is niet voor niets. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben op dit moment diabetes type 2, en daar komen er elke week ruim 1.000 bij. Toch zijn we ons ook bewust van de ingewikkelde relatie die mensen met diabetes type 1 hebben met suiker, en met de vooroordelen hierover. Minder toegevoegde suikers eten levert voor de hele samenleving echter zoveel gezondheidswinst op, dat we campagne voeren om mensen bewust te maken en een signaal af te geven richting de voedingsindustrie.
Heb je vragen over dit onderwerp? Of specifiek over ons speerpunt Gezonder Leven? Neem gerust contact met ons op.