Bloemkoolsteak met zelfgemaakte salsa verde
- Hoofdgerecht, Veganistisch
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal personen: 2
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220° C. Breng ruim water met ¼bouillonblokje per persoon aan de kook in een pan met deksel.
Kook de zwarte rijst in 20 - 30 minuten gaar op middelhoog vuur. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.
Snijd 1 plak van 1 ½ - 2 cm dik per persoon van de bloemkool. Snijd of breek de overige bloemkoolroosjes en leg deze samen met de bloemkoolplakken op een bakplaat met bakpapier. Meng 1 el olijfolie per persoon en de Peruaanse kruiden in een kleine kom. Verdeel de olijfolie met Peruaanse kruiden over de bloemkool. Rooster de bloemkool 15 - 20 minuten in de oven.
Pluk de muntblaadjes van de takjes. Snijd de citroen in partjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Mix in een maatbeker een salsa verde van de muntblaadjes, de bladpeterselie, de koriander en per persoon: 1/4 knoflookteen, 1 el extra vierge olijfolie en 1 el citroensap per persoon met een staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster de pompoenpitten in 1 - 2 minuten goudbruin of tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Giet ondertussen de linzen af in een vergiet, spoel af en laat uitlekken.
Weetje: Linzen bevatten eiwitten, ijzer en vitamine B1. Ideaal als vleesvervanger dus, maar ze hebben nog een streepje voor! Zo bevatten linzen, net als de andere peulvruchten, ook nog vezels! Win-win dus!
Snijd de granaatappel in kwarten. Vul een kom met ruim water, houd de granaatappel onder water en verwijder de pitten. De pitten zullen naar de bodem zinken terwijl de witte vliesjes zullen drijven. Verhit ½ el olijfolie per persoon in de koekenpan en bak de linzen, de Midden Oosterse kruidenmix, de overige knoflook en het overige bouillonblokje 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de spinazie toe en bak 1 minuut mee, of tot de spinazie licht is geslonken. Roer de linzen, de spinazie, de helft van de granaatappelpitjes en 1 scheutje extra vierge olijfolie per persoon door de zwarte rijst.
Verdeel de rijst-linzensalade op het bord en leg een bloemkoolplak erbovenop. Besprenkel met de salsa verde. Garneer het gerecht met de pompoenpitten, de bloemkoolroosjes, overige granaatappelpitjes en 1 citroenpartje per persoon.
Foto: Green Chef