Gehakt­balletjes in tomatensaus

Bereiding

Simpel, snel, en nog gezond ook. Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn heerlijk voor van die typische Nederlandse winterdagen wanneer je zin hebt in een ouderwets warm kostje, maar geen uren in de keuken wilt staan. Samen met de gesmoorde piepers en sperziebonen vormen ze een gebalanceerde maaltijd met lekker veel groente.

Meng het gehakt met het ei en de gehaktkruiden. Verkruimel de geroosterde boterham en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Draai meerdere balletjes ter grootte van een bitterbal.

Verhit de braadpan, voeg vloeibaar bakvet toe en bak de balletjes in 5 minuten gaar.

Smoor de blokjes aardappel in olijfolie samen met één teentje knoflook en de helft van de ui. Voeg zout toe naar smaak. Roer af en toe, tot ze een lichte kleur beginnen te krijgen.

Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer tot een gladde saus. Bak de paprika en de andere helft van de ui kort mee met de balletjes. Voeg één geperst teentje knoflook toe. Giet daarna de tomatensaus over de balletjes. Voeg harissa toe om de saus wat pittiger te maken. 

Laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen op klein vuur zodat de balletjes goed gaar worden.

Kook de sperziebonen in een kookpan met een klein laagje water. De bonen zijn in ongeveer 10 minuten beetgaar.

De voedingswaarde is berekend inclusief de gesmoorde aardappelen en sperziebonen.

 

Foto: Shutterstock

 

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Ingrediënten

  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 ei
  • gehaktkruiden naar smaak
  • 1 snee volkorenbrood, geroosterd
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 600 g kruimige aardappelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 theelepels harissa of sambal
  • 1 groene paprika
  • 450 g sperziebonen, diepvries

Koolhydraten 47,9 g
waarvan suikers 11,1 g
Vet 24,2 g
waarvan verzadigd 6 g
Eiwit 24,9 g
Vezels 9,1 g
Groenten 260 g
Kcal 528
Zout 1 g

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Foto: Shutterstock