Gehaktballetjes in tomatensaus
- Hoofdgerecht, Vlees
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal personen: 4
Bereiding
Simpel, snel, en nog gezond ook. Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn heerlijk voor van die typische Nederlandse winterdagen wanneer je zin hebt in een ouderwets warm kostje, maar geen uren in de keuken wilt staan. Samen met de gesmoorde piepers en sperziebonen vormen ze een gebalanceerde maaltijd met lekker veel groente.
Meng het gehakt met het ei en de gehaktkruiden. Verkruimel de geroosterde boterham en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Draai meerdere balletjes ter grootte van een bitterbal.
Verhit de braadpan, voeg vloeibaar bakvet toe en bak de balletjes in 5 minuten gaar.
Smoor de blokjes aardappel in olijfolie samen met één teentje knoflook en de helft van de ui. Voeg zout toe naar smaak. Roer af en toe, tot ze een lichte kleur beginnen te krijgen.
Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer tot een gladde saus. Bak de paprika en de andere helft van de ui kort mee met de balletjes. Voeg één geperst teentje knoflook toe. Giet daarna de tomatensaus over de balletjes. Voeg harissa toe om de saus wat pittiger te maken.
Laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen op klein vuur zodat de balletjes goed gaar worden.
Kook de sperziebonen in een kookpan met een klein laagje water. De bonen zijn in ongeveer 10 minuten beetgaar.
De voedingswaarde is berekend inclusief de gesmoorde aardappelen en sperziebonen.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock