26 OKT. 2021

Jaarlijks overlijden er in Nederland gemiddeld 39.000 mensen ouder dan 45 jaar met diabetes. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal overledenen. Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, de kans op overlijden is groter. Voor 45-70 jarigen met diabetes type 2 is de kans op overlijden twee keer zo groot, en voor mensen met type 1 maar liefst vijf keer zo groot. De levensverwachting van mensen van 45 jaar met type 1 is gemiddeld dertien jaar lager en voor type 2 gemiddeld vier jaar lager dan voor mensen zonder diabetes. Dit blijkt uit een recente studie van Nivel en RIVM in opdracht van het Diabetes Fonds. Inmiddels zijn er bijna 1,2 miljoen Nederlanders met deze ziekte. En dat aantal groeit tot ruim 1,4 miljoen in 2040*

De sleutel tot meer levensjaren voor mensen met diabetes is een goede bloedsuikercontrole. Bij diabetes is het moeilijk dagelijks de bloedsuiker onder controle te houden. Een instabiele bloedsuiker draagt bij aan het ontstaan van vervelende complicaties zoals hart- en vaatziekten en nierproblemen. In veel gevallen treden deze al op binnen tien jaar na de diagnose. De levensverwachting en kans op overlijden is gerelateerd aan de mate waarin deze complicaties optreden. Een goede bloedsuikercontrole verkleint de kans op complicaties en hierdoor zal waarschijnlijk ook de levensverwachting beter worden en de sterftekans verminderen. 

Volgens internist-vasculaire geneeskunde/diabetologie, dr. Erik Serné is het verschil in levensverwachting tussen mensen van 45 met en zonder diabetes schokkend. "Er is gelukkig hoop. Bij type 2 diabetes kunnen innovatieve (leefstijl)behandelingen iets doen aan dit verlies aan levensjaren. Voor type 1 diabetes worden de mogelijkheden tot vroegtijdige en strikte behandeling van de hoge bloedsuikerwaarden, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden, steeds beter. Deze ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt door onderzoek."

Aanpak Diabetes Fonds: iedereen vrij van diabetes

De onderzoekscijfers zetten volgens Etelka Ubbens, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, aan tot nog meer bewustwording over de grote gevolgen van diabetes op je gezondheid en de kwaliteit van leven. "Onze missie is 'iedereen vrij van diabetes'. Om die te behalen investeren we in wetenschappelijk onderzoek en maken we gezond leven makkelijker. Zo willen we diabetes voorkomen, in de toekomst genezen en de kwaliteit van leven verbeteren. De cijfers onderstrepen het grote belang van wetenschappelijk onderzoek en innovatieve behandelingen. De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van innovatieve hulpmiddelen die de bloedsuikerregulatie helpen verbeteren. Dat stemt hoopvol en zorgt voor een hogere levensverwachting en minder complicaties."

Ontwikkelingen

Het Diabetes Fonds financiert onderzoek om de bloedglucoseregulatie te verbeteren. Belangrijke ontwikkelingen op dit gebied zijn de kunstalvleesklier van Inreda en het onderzoek naar poeptransplantatie. De kunstalvleesklier meet constant de bloedsuikerwaarde en als deze te hoog of te laag is, stuurt deze automatisch bij. Het onderzoeksteam van prof. dr Max Nieuwdorp (Amsterdam UMC) onderzoekt of poeptransplantatie kan leiden tot een milder ziektebeloop met minder hypo"s (lage bloedsuikers) en hypers (hoge bloedsuikers). Voor diabetes type 2 onderzoekt een Nederlands-Canadese samenwerking de invloed van leefstijl op een verstoring van de biologische klok. De uitkomsten zullen de basis zijn voor de (door)ontwikkeling van leefstijlinterventies die diabetes type 2 voorkomen of beter kunnen behandelen. Het Diabetes Fonds is onder meer betrokken bij deze ontwikkelingen.  

Collecte week

Om de financiering van onder andere bovenstaande onderzoeken mogelijk te maken organiseert het Diabetes Fonds van 1 tot en met 6 november 2021 de collecteweek. Voor meer informatie en doneren: https://www.diabetescollecte.nl

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070