Amino­zuren en gezond­heid bij diabetes type 2

De aminozuren leucine, isoleucine en valine zijn belangrijke bouwstenen van het lichaam. Ze doen ook iets in het ontstaan van diabetes type 2. Kunnen we via deze aminozuren diabetes type 2 voorkomen, of de gezondheid verbeteren als je het al hebt? Dit zocht dr. Phielix uit.

Eiwitten zijn belangrijk voor onze cellen, spieren en botten. We krijgen eiwitten binnen uit voeding zoals vlees, vis, melk, kaas, eieren, peulvruchten en noten. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

Aminozuren bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 hebben in hun bloed meer van de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Sinds kort weten we dat dit al zo is 12 jaar voordat iemand diabetes type 2 krijgt.

Minder gevoelig voor insuline

Dr. Phielix van Maastricht UMC+ deed al eerder onderzoek naar de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Ze zag dat mensen met veel van deze aminozuren ook minder gevoelig waren voor het hormoon insuline. Ze hadden ook veel vet in de lever. En hun lichaam maakte minder energie. Ontstaan deze problemen misschien door te veel van leucine, isoleucine en valine in het bloed?

Positieve resultaten bij korte behandeling

Deelnemers met diabetes type 2 kregen nu een behandeling met het stofje fenylboterzuur. Dit verlaagde de drie aminozuren in hun bloed. Dit had positieve effecten. De spieren van de deelnemers werden gevoeliger voor het hormoon insuline. Hun spieren verbrandden beter suikers uit het bloed en de nuchter gemeten bloedglucosewaarde werd beter.

Onderzoek naar effecten op lange termijn

Dr. Phielix doet nu een nieuw onderzoek. Ze wil weten hoe veilig de nieuwe behandeling is als je deze langere tijd krijgt. En of het ook goed blijft werken. De onderzoeker gaat de effecten meten na 3 maanden behandeling met fenylboterzuur.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.