Het Diabetes Fonds en TNO werken samen aan een prachtig onderzoek. Daarin werken onderzoekers aan een betrouwbare manier om zonder prikken je bloedsuiker te meten, namelijk op basis van licht. En ze zijn al ver!

Wie diabetes heeft en insuline gebruikt, moet meerdere keren per dag met een gemene vingerprik zijn bloedsuiker meten. Ook kleine kinderen, zelfs vaak ’s nachts nog. Pijnlijk, en het levert beurze en mettertijd gevoelloze vingertoppen op. Zou het niet mooi zijn als er een betrouwbare nieuwe en pijnloze manier komt voor het meten van je bloedsuiker?

Wat is al bereikt?

De onderzoekers hebben verschillende lichttechnieken bestudeerd. Ze hebben in twee grootschalige onderzoeken de bloedsuiker gemeten met de zogeheten RAMAN-spectroscopie. In de eerste test hebben ze de suikerwaarde aardig nauwkeurig weten te bepalen bij 111 personen in de Isala kliniek in Zwolle. Het apparaat, nu nog een enorm ding, kijkt door de onderarm in het bloed. De suikermoleculen in het bloed weerkaatsen het licht. Het verstrooide licht wordt vervolgens opgevangen door een ander apparaat dat dit omrekent in een bloedsuikerwaarde. De eerste resultaten waren betrouwbaar en verschilden maar weinig van de waarden die via de huidige bloedsuikermeters werden gemeten.

Opschalen

Vervolgens hebben de onderzoekers de test nog eens gedaan bij 404 mensen met diabetes type 1 of type 2. Ze wilden de resultaten van de eerste studie herhalen en ze willen het effect van verschillende kenmerken op de meting onderzoeken. De resultaten kwamen overeen en ze kwamen tot de ontdekking dat geslacht en leeftijd van de persoon van invloed is op de meting.

Wat is de volgende stap?

De onderzoekers gaan nu verder met de verdere analyse van de meetresultaten en het testen van het apparaat, zodat de bloedsuikerwaarde zo nauwkeurig mogelijk wordt gemeten. Ook moet het apparaat kleiner (denk aan ‘maatje elektrische tandenborstel’), gebruiksvriendelijker en betaalbaar worden. Of het apparaat wordt vergoed, weten we nog niet. Maar hiervoor wordt tijdig contact gezocht met zorgverzekeraars. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2012.16.1583
Status: Afgerond
Onderzoeker: Verschillende, bij TNO
Kosten: € 650000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.