verschillende soorten groente  en fruit en een bloedglucosemeter

Mensen met het metabool syndroom kunnen ziekten voorkomen door gezonder te gaan leven. Onderzoekers en verschillende organisaties maken hiervoor samen een Health Box.

Ongeveer 3 miljoen Nederlanders hebben het metabool syndroom. Ze hebben hierdoor meer risico op ernstige ziekten. Zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, beroerte, depressie en verschillende soorten kanker.

Wat is het metabool syndroom?

Mensen met het metabool syndroom hebben minstens drie van de volgende kenmerken:

  • te veel vet rond het middel,
  • te weinig gezond cholesterol in het bloed,
  • te veel vetten in hun bloed,
  • te hoge bloeddruk,
  • te hoge bloedsuiker.

Gezonder gaan leven en gewicht verliezen helpt. Mensen kunnen dan weer genezen van het metabool syndroom. Dit maakt hun risico op ernstige ziekten kleiner.

Wat is de Health Box?

De Heath Box is bedoeld voor mensen met het metabool syndroom. Zij kunnen met de Health Box thuis zelf hun gezondheid meten. Bijvoorbeeld de bloeddruk en bloedsuiker. Mensen krijgen online persoonlijke begeleiding om te werken aan een gezondere leefstijl. Ook worden ze verwezen naar leefstijlprogramma’s in de buurt. Zo houden ze een gezonde leefstijl beter vol.

Health Box gemaakt samen met gebruikers

Onderzoekers maken de Health Box samen met mensen die het metabool syndroom hebben. De Health Box moet ook goed passen bij mensen met een lage opleiding, laag inkomen of allebei. De box wordt tijdens het onderzoek uitgetest en verder ontwikkeld. Dit gebeurt op verschillende plekken in Nederland.

Diabetes Fonds in Health Box consortium

Het Health Box krijgt geld vanuit het programma 'Zorg in eigen leefomgeving' van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het Diabetes Fonds heeft ook een bijdrage gedaan.

Het Health Box consortium is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, Hogeschool Utrecht, Technische Universiteit Delft, het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) en de organisaties Ancora Health, Unilabs, Pharos en het Diabetes Fonds.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Evgenia Tuzinska / Shutterstock